Egy falat hideg nyalat – Tudtad, hogy már az ókorban is fagyiztak?

Már az ókori egyiptomiak is szállíttattak a hegyekből jégtömböket, illetve havat, amit a földbe ásott pinceszerű tárolókban halmoztak fel. Amióta pedig van jég meg hideg, azóta fagyi is van.

A kínaiak – Marci Polo 1200-as évekből származású útleírása alapján – ötezer éve fagylaltoztak, a gyümölcsök levét mézzel édesítették, aztán lefagyasztották. Hippokratész tanácsai között már szerepelt a fagyi mint fájdalomcsillapító gyógyszer, de Néró császár, Nagy Sándor, és Salamon király is fagyizott a feljegyzések szerint.

Azt az adagolható, utcán vagy vendéglátó helyen árult fagyit, ami ma olyan jól ismerünk, Francesco Procopio del Coltellinek köszönhetjük, aki az 1600-as években Procepe kávéházban lefagyasztott limonádét árult. Magyarországra a törökök hozták el a hideg édességet, meg a gyümölcslevekből készített jeges italok receptjeit, a magyarok pedig hamar át is vették ezeket. A monarchia idején jégbe állított tartályokban készítettek a fagyost, vagy a hideg nyalatot.

A “gombócos” fagyit az 1700-as évektől nálunk is lehetett kapni, akkor még “fagyos”-nak hívták

Fischer Péter cukrászmester már 12 féle ízben árult fagyit Budapesten, 1840-től pedig egyre elfogadottabb és népszerűbb lett a fagyizás a “fagylaldák”-ban. Amikor hozzánk is elértek az Amerikában szabadalmaztatott motorizált fagylaltgépek, és nem kézi erővel kellett tekerni a fagylaltgépeket, akkor már hosszú sorok álltak a hideg “nyalat”-ért. Tölcsér az 1900-as évek elejétől létezik, azóta akár jártunkban-keltünkben is fagyizhatunk.

Forrás: TodayIfoundout, Wikipedia