Firkálásai miatt dorgálták tanárai Leonardo da Vincit, pedig korát bőven megelőzte a fizikában is

Leonardo da Vinci tanárai nagyon messze le voltak maradva tanítványuk mögött. Egy jegyzetére csak annyit írtak, hogy irreleváns megjegyzések és vörös krétarajzok tarkítják, pedig ha elolvasták volna, kiderül, hogy a művész valami nagyon fontosat értett meg, ebben is megelőzve korát.

Egy cambridge-i, gépgyártás-technológiával foglalkozó professzor, Ian Hutchings megvizsgálta a 1493-ban írt papírt, és rámutatott, hogy a rajzos, tükörírással írt vázlatban da Vinci a két test súrlódásakor fellépő erő elméletét fejtette ki, több, mint húsz évvel azelőtt, hogy Guillaume Amontons  felismerte és leírta volna.

Leonardo-Da-Vinci-drawing-friction

A művész egyébként elképesztő polihisztor volt, anatómusként, építészként, feltalálóként, íróként és költőként is jelentősett alkotott a festés és a szobrászat mellett.

Leonardo-Tribology
„A vázlatok és a tükörírással írt szöveg világosan jelzi, hogy Leonardo 1493-ban megértette a súrlódás alapjait. A jegyzetből látszódik, hogy a géniusz tudta, hogy a két egymáson elmozduló testek között létrejövő súrlódási erő arányos a felületekre nehezedő nyomással, ám független az érintkezési felületek méretétől” – nyilatkozta Hutchings.

Forrás: Múlt-Kor, IFM