Tradicionális esküvői öltözékek a nagyvilágból – magyar is van köztük!

A megszokott fehér ruha, virágcsokor, és az öltönyben feszítő vőlegény helyett egész  másképp néz ki az ifjú pár Indiában, Nigériában, vagy Mongóliában.

traditional-weddings-around-the-world-35-578e10e02008f__605

Az indiai kultúrában a menyasszonyok rózsaszín vagy piros színű ruhát viselnek, a férjes asszonyok pedig piros pöttyöt festenek a homlokukra.

Nigéria

Nigériában 250 etnikai csoport van, mindegyik külön szokásokkal, nyelvvel, így az esküvői szertartás is ezekhez mérten változik. A menyasszonyok azért szinte mindenhol szeretik az élénk színű ruhákat.

norvég

A norvégoknál a hagyományos esküvői öltözéket Bunadnak hívják, ami más fontos eseményeknél is viselhető később, például keresztelőknél.

matyó

A hagyományos matyó népviseletnek szerves része a sok hímzett ruha, három élénk színnel, a sok alsószoknya, és a bonyolult hajfonat.

yakan

A Fülöp-szigeten élnek a yakanok, akik két esküvőt tartanak, egyet az iszlám szabályai, és egyet az ősi rituálék szerint. A házasságokat a szülők rendezik el.

skót

Skóciában a férfiak kiltet viselnek, az esküvő után a menyasszony pedig az adott klán címerével ellátott kendőt kap.

romániai

A tradicionális román esküvőt a szülők szervezik, sokféle rituálé van, még az esküvő előtt elkészítik a hozományt, a ruhákat, az esküvői zászlót, és kiválasztják a keresztszülőket is.

peru

A tradicionális perui-andoki esküvőre egy szent völgyben kerül sor, a ruhák élénk színűek, szőtt köpenyek, rojtos sapkák egészítik ki, a szoknyát és a poncsót az esküvő előtti napon készítik el.

Mongol

Mongóliában különleges, évszázadok óta ugyanolyan, tradicionális kiegészítőt viselnek.

kínai

Kínában a piros jelképezi a jó szerencsét, illetve segít távol tartani a rossz szellemeket.

kazah

Kazahsztánban a menyasszony különleges fejdíszt és fátyolt visel, amit akár az esküvő előtt évekkel nekiállnak elkészíteni.

japán

A japán menyasszony gyakran visel tiszta fehér kimonót, ami a tisztaságot jelképezi, de a szertartás után átöltözik a jó szerencsét képviselő piros ruhába, a vőlegénnyel együtt.

hucul

A huculoknál, akik évszázadok óta elzártan élnek a Kárpátok hegyei között, a tradicionális esküvői szettek nagyon színesek, az esküvőn pedig igazán ünnepelnek, táncolnak, tréfálkoznak, játszanak.

gora

Koszovóban és Macedónia között helyezkedik el a Gora régió, a gorán emberek muszlim vallásúak, de a tradícióik sok pogány elemet tartalmaznak. A menyasszony lovon vonul be, színes sálakkal, díszített esernyővel, arca fehérre van festve

Ghana

A ghánai esküvőkön mindenki színes ruhában van, de a menyasszony és a vőlegény családja eltérő mintákat visel, hogy mindenki tudja, melyik oldalon áll

Forrás: Boredpanda