A falu, ahol a lakosoknak reggelente ki kell ásniuk magukat az otthonukból

Az észak-oroszországi Shoyna falu lakosainak nem indul könnyen a reggel: ki kell ásniuk magukat a házukat körülvevő homokból minden áldott nap.

Kicsit olyan, mintha élve eltemettetnék magukat, mert az ottani homokdűnéket (tíz kilométerre a Fehér-tengertől) a parti szél olyan nagy mértékben mozgatja, hogy akár teljesen be is tudják fedni a házakat. A halászfalut 1930-ban alapították, s bár jogosan merül fel a kérdés, ki akarna egy ilyen helyen lakni, a lakók (háromszázan vannak) menekülés helyett megtanultak együtt élni a homokkal.

227506656

Az ajtajaikat sosem zárják be, lapát van a kezük ügyében, portalanítani pedig régóta teljesen felesleges. Ha nagy a baj, a falu buldózere segít kiásni a házakat, de ettől eltekintve Shoynán nincs túl sok munkalehetőség.

Street scene Aug. 2005

Annak idején egy jelentős kikötő volt mellettük, rengeteg lehetőséggel, és akkor még Shoyna virágzó tengerparti település volt. Aztán a túlhalászás miatt a halak elfogytak, a cégek máshová tették át székhelyeiket, Shoyna pedig minden értelemben belesüppedt a homokba.

Street scene Aug. 2005

Mostanában maximum tudósokat látnak vendégül, akik a homokdűnék mozgását vizsgálják, és azon tanakodnak, hogyan lehetne őket megállítani. Ők is csak hajóval vagy repülővel tudnak Shoynára jutni, utak vagy vasutak ugyanis nincsenek.

shoyna2

Az emberek bezártságuk ellenére kifejezetten barátságosak a faluban, szívesen látnak mindenkit, pedig nincs se szálloda, se étterem, csak összesen két bolt.

shoyna3

More than half of settlement already buryed under sandy dunes coming from the West Aug. 2005

Remains of the fishing fleet once totaling more then 70 the ships. Aug. 2005

Halászhajók roncsai

Street scene Aug. 2005

Street scene Aug. 2005

shoyna19 shoyna30 shoyna335 Shoyna_Schoina_50_cal

Forrás: Messynessychic