Képek: Ennyit számít, hogy hat, vagy nyolc órát alszol!

Egy 46 éves, háromgyerekes anya, Sarah Chalmers ötnapos alvási kísérletével tudósok igazolják, hogy a napi nyolc óra alvás mennyit számít szépségünk és egészségünk szempontjából.

Az anyuka, akit folyamatos megfigyelés alatt tartottak, 8 óráról 6-ra csökkentette az alvásidejét. Sarah elmondta, hogy most már, hogy a gyerekek nagyobbak, tud nyolc órát aludni, de régebben a hatnak is nagyon örült. Az alváskutatók szerint ez a két óra sokkal nagyobb különbséget jelent minden szempontból, mint ahogy azt gondolnánk.

sarah chalmers lard as moisturiser john godwin

Sarah a kísérlet előtt

Az első napon Saraht csak négy órán át hagyták aludni, és figyelték, hogy reagál a szervezete. Az anyuka először csak kicsit érezte fáradtnak magát, de egy nap elteltével feledékeny lett, elvesztette a fonalat a beszélgetésekben, és délután háromkor olyan fáradt volt, mintha másnapos lenne. A következő napokon már hat órás alvással kísérleteztek, Sarah pedig beszámolt róla, hogy sokkal ingerlékenyebb a szokásosnál, problémamegoldó képessége is jelentősen csökkent, és állandóan evett volna, lehetőleg édes rágcsálnivalókat. A tudósok szerint az ingerlékenység abból adódik, hogy agyunk amigdala nevű része, ami az érzelemnek feldolgozásért is felelős, nem tud regenerálódni. Az éhségrohamok két hormon miatt  – az egyik az étvágyat, a másik a teltségérzetet befolyásolja – alakulnak ki, amelyek szintje megváltozik, ha nem alszunk eleget.

Sarah a kísérlet után

Sarah a kísérlet után

A leglátványosabb különbség mégis Sarah arcán volt látható. Mivel nyolc óra alvás nélkül nem termelünk elég növekedési hormont, bőrsejtjeink nem képesek megfelelően regenerálódni. A kialvatlanságtól ráadásul több kortizolt termelünk, ami konkrétan bontja a kollagént és az elasztint. Így lesz a kialvatlan embereknek fakó, nyúzott, problémás bőre, táskás szeme.

Forrás: Dailymail