Tudósok pusztították el véletlenül a világ legidősebb állatát

Az óriásteknősök, az elefántok, és a papagájok is meglepően sokáig képesek élni, de a csúcstartót a víz alatt kell keresnünk.

A világ legidősebb élőlénye

A világ legtovább élő állata a maga 400 éves életciklusával a sellőkagyló. Ha nem eszik meg az emberek, simán eléldegél többszáz évig. 2007-ben Izland közelében egy 405-410 évesre becsült példányt találtak, de kétszáz éves “kamaszokból” is sokat találnak az Ír- és az Északi-tengerben.

A legtragikusabb az egészben az, hogy egy 507 évesre saccolt (az évgyűrűik hasonlóak a fákéihoz) sellőkagylót pont azok a tudósok ölték meg véletlenül, akik a pontos korát akarták megtudni, így az ember pusztította el az eddig talált leghosszabb életet élt állatot. A Ming névre keresztelt kagylót végül megvizsgálták alaposan, és kiderült, hogy 1499-ben született. Ami azt jelenti, hogy ha még ma is élne, 517 éves lenne.

A legöregebb gerinces

Ha a gerinces állatokat nézzük, akkor a csúcstartó a grönlandi cápa, amely a sellőkagylóhoz hasonlóan a hideg vizekben él, és nem siet sehová. A leglassabb cápák között tartják számon, úszósebessége 1,2 km/h. Ennek ellenére simán elkap fókákat és jegesmedvéket is, mert ügyesen a lékeknél várja a zsákmányát. A lassú cápák nem ritka, hogy 200 évig el elúszkálnak.

tumblr_m0nhag2P3J1roh452o1_500

Forrás: Tumblr

A leghosszabb életciklusú élőlény

Ha ennél messzebb megyünk, és azt próbáljuk meg kideríteni, hogy melyik a Föld legidősebb élőlénye, akkor egy növénynél bukkanunk ki, akit úgy hívnak, hogy neptunfű. A Földközi-tengerben megtalálható virágos növény ivartalanul szaporodik, a tudósok szerint gyakorlatilag klónozza magát. A legidősebb példány  olyan 200.000 éves, a vizsgált neptunfű telepek átlag életkora pedig 100.000 év.

800px-Posidonia_2_Alberto_Romeo

Forrás: Wikipedia

via Origo