30 ezer méter mélyre fúrnak a földkéreg alá Japánban

A Föld történelmében először lefúrnak a földkéreg alá 30 km mélyen.

Miközben az űrt egyre nagyobb erőkkel kutatjuk fel, sokkal nagyobb nehézségekbe ütközünk, amikor a saját bolygónk belsejébe szeretnénk bejutni. Egy japán kutatócsoport azt tervezi, végre felderíti a rejtélyt.

A földkéreg átlagosan 30 km vastag

Eddig csak ebbe a földkéregbe tudtunk belefúrni, tehát csak elméleteink vannak, arról, mi lehet alatta. 1989-ben ugyan a szovjetek a Kola-félszigeten megpróbálkozott a küldetéssel, de a 180 Celsius fokos hőmérséklet használhatatlanná tette a fúrófejet. A mostani Mission Mohole küldetés, amit nemzetközi kutatócsoport szervez, erre is fel fog készülni. A fúrás a Csendes-óceán fenekének olyan pontjáról indul majd, ahol a földkéreg kicsit kevésbé vastag. Japán bérbe is adja majd hozzá különleges hajóját, a Chikyut, ami akár 10 ezer méter mélyre is képes lefúrni. Azzal is számolnak, hogy 33 méterenként emelkedik a hőmérséklet egy fokkal, így több tízezer méteres mélységben már 2-300 Celsius fok is lehet.

Az biztos, hogy a különleges technikai felkészültséget igénylő feladat nem lesz olcsó mulatság

Rengeteg üzemanyag kell a fúróhoz, de a szervezés és az anyagköltség is az egekbe emeli a kutatásra szánt pénz összegét. Mégis megéri, hiszen minden kutató kíváncsi arra, mi is lehet a köpeny alatt.

Főleg azóta, hogy 2014-ben egy brazíliai vulkánkitörés után talált, 500 kilométer mélyről érkező gyémántban a tudósok ringwoditot találtak, olyan ritka anyagot, amely csak nagyon nagy nyomás alatt tud kialakulni – olyannyira, hogy egészen addig csak üstökösök kőzetanyagában találkoztak vele.  A kőben ráadásul víz nyomaira is bukkantak, így azok, akik rejtett óceánokat képzelnek a kéreg alá, újabb okot találtak a reménykedésre.

DIAMOND_HI_RES_PHOTO

Az ominózus gyémánt

Forrás: Nature,Wikipedia, Livescience

via Blikk