Hogyan lett fehér bőre az európai embernek?

Bár szeretünk úgy gondolni Európára, mint a fehér bőrszínű emberek kontinensére, a világos bőr csak nem olyan régen alakult ki – egykoron mi, európaiak is sötét bőrrel rohangáltunk.

A vadászó-gyűjtögető európai népekről egy spanyol kutatás már korábban megállapította, hogy sötét bőrűek voltak. A barcelonai Evolúciós Biológiai Intézet kutatói szerint 7000 évvel ezelőtt a mai Spanyolország területén már 40 ezer éve élő embereknek ugyan kék volt a szeme, de bőrük még sötét volt. A világos bőrszín sokkal később alakult csak ki, és nem olyan hamar, ahogy azt eddig az Afrikából Európába vándorolt emberekről feltételezték.

Egy másik tanulmány is ugyanerre az eredményre jutott, amikor összehasonlította az antik európaiak génjeit azokéval, akik csak nemrég éltek a kontinensen. Valószínűleg 5 gén került erős természetes kiválasztódásra, ahogy változott az étrend és a napfény mennyisége, tehát sötét bőrűek voltak a luxemburgiak, a spanyolok és a magyarok is, mivel a világos bőrszínért felelős pigmenthiányt kialakító két gén  – az SLC24A5, és az SLC45A2 – hiányzott belőlük.

Azt, hogy 7-8000 év alatt ilyen gyorsan kivilágosodtunk, valószínűleg az élénk népvándorlásnak köszönhetjük

Ugyanis ekkor a kromoszómák összekeveredtek. Északon és Közép-Európában a magasabb termetű emberek génjei váltak elterjedtté, és a világosabb bőr, míg Közép- és Dél-Európában épp ellenkezőleg.  Azt, hogy végül mindannyiunknak viszonylag hasonlóan világos a bőre,  a tudósok szerint a Közel-Keletről érkezett első földművelőknek köszönhetjük. Ekkor kezdett el terjedni az egyik, már említett génvariáns, az SLC24A5, a másik változat pedig csak 5800 évvel ezelőtt.

Forrás: Sciencemag