Állati tények: A mamutok az ivóvíz hiánya miatt pusztultak ki, a vadászgörények valami sokkal pikánsabba halnak bele

A mamutok problémája a jövőben minket, embereket is érinthet, ők ugyanis azért kerültek bajba, mert nem találtak elegendő ivóvizet. Szerencsére a vadászgörények sorsára nem jutunk: ők attól pusztulnak el, ha nem találnak megfelelő szexpartnert.

A hatalmas mamutok a becslések szerint 10 500 évvel ezelőtt tűntek el végleg Földünkről.

_90605265_c0205129-woolly_mammoth_artwork-spl

Kihalásukkal kapcsolatban még mindig vitáznak a kutatók, ám a képet árnyalja, hogy akadt egy csoport mamut a Bering-tenger egyik szigetén, amelyik sokkal tovább bírta a többieknél. Ők csak 5600 évvel ezelőtt haltak ki, mégpedig azért, mert nem jutottak elegendő édesvízhez. Akkoriban a jégkorszak már a végét járta, egyre melegebb lett a bolygón, amitől a tengerek vízszintje jelentősen megemelkedett. A mamutok szigete így egyre kisebb lett, ráadásul sok olyan tó eltűnhetett róla, ami addig édesvizével az állatok szomját oltotta. A maradék édesvíz valószínűleg keveredett a sóssal, így a kis szigeten minden növényt kitaposó mamutok éheztek és szomjaztak is. Russell Graham professzor, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa szerint a mamutok saját csapdájukba estek, s mivel nem esett elég eső, nem tudták fedezni fejenként napi 100-200 literes vízszükségüket.

Túltüzelő vadászgörények

ferret-1

Nem szebb halál az sem, ha egy állat azért múlik ki, mert hiába tüzelt, senki sem párosodott vele. A vadászgörényekkel pedig pontosan ez a helyzet. A felnőtt nőstény tavasszal tüzelni kezd, és vár. Ha érkezik a lovag, akkor teherbe esik, és másfél hónap elteltével kis görényeket hoz a világra. Amennyiben nem talál megfelelő hímet, a nőstény három héten át is tüzel, ám egy idő után szervezete bekattan. A nőstény túltüzelő állapotba kerül, azaz vérében az ösztrogén szintje olyan magas lesz, hogy súlyos működési zavart okoz a csontvelő működésében. Az állat először vérszegény lesz, szőre kihullik, majd rövid időn belül elpusztul, még akkor is, ha ekkor ivartalanítják. A csavar a dologban ott van, hogy a nőstény vadászgörény túlélése nem a teherbe esésen múlik, hanem a párzáson. Még ha egy ivartalanított hímmel keveredik is viszonyba, a tüzelése, és a túltüzelés veszélye megszűnik, az állat álterhes lesz, és később újra tüzel. Aktus nélkül viszont túltüzel, és elpusztul. Emiatt fontos az, hogy a hobbiállatként tartott vadászgörény nőstényeket még időben ivartalaníttassuk.

Forrás: BBC, TodayIfoundout