Emberi vizeletből készít kézműves sört két tudós

Sebastian Derese és Arne Verliefde, a Genti Egyetem két tudósa emberi vizeletet változtatott vízzé, és ha már a vízzé vált a vizelet, akkor egyből sört is főztek belőle.

Derese és Verliefde az elmúlt két évben azt kutatták, hogyan lehet a vizeletből az iható vizet és az értékes tápanyagokat kinyerni. Ezzel a fejlődő országok földműveseinek akarnak segíteni, akik így a pisiből tápláló oldatot készíthetnének, és azzal öntözhetnék a terményeiket.

Verliefde
Arne Verliefde professzor (balra) a feldolgozott vizeletből készült vizet szűri

A két tudós menet közben találta ki, hogy a projekt előrehaladásának szemléltetésére, és egyfajta társadalmi kísérletként megitatja velünk azt, amit egyszer már megittunk.

A kutatók önmagában is érdekes módon takarították be az alapanyagot. Elmentek egy ghenti zenei- és színházfesztiválra, ahol annyi vizeletet gyűjtöttek be a magaskultúra rajongóitól, hogy abból több mint ezer liter vízre telt.

pisisor2
Testes, erős, finom ital – állítják

Verliefde elmondta, hogy azért vágtak bele az eredeti projektbe a kollégájával, mert felismerték, hogy óriásit pazarlunk, ha nem hasznosítjuk a vizeletet, pontosabban a benne rejlő hasznos anyagokat. Ugyanis egy ember egy év alatt – napi átlag két literrel számolva – 700 liter pisit ereszt, melyben annyi tápanyag van, ami akár 135 kilogramm kukoricát is sikeresen megtrágyázhatna.

Forrás: Bama.hu