Robotvázzal sétálnak a lebénult betegek, és hihetetlen javulást mutatnak

Eddig csak filmekben láttuk, most a valóságban működik, és nagyon jó szolgálatot tesz a teljes testes robotváz. Az akár négy végtagjukra lebénult betegek is képesek mozogni vele.

A The Walk Again Project keretében mesterséges külső vázba teszik a betegeket, ami az agyukhoz csatlakozik.

140612-brazil-neuroscientist-test-330a_4678761a9f8be94b8dc90219ba3cce80.nbcnews-ux-2880-1000

Kép: NBCNews

Agyhullámaik segítségével irányítják, és végre tudnak mozogni. Ez nemcsak lelkileg hatalmas élmény számukra, de fizikai állapotukba is javulást hoz. Nyolc olyan pácienst vizsgáltak, akik teljesen mozgásképtelenek voltak, és egyikük a másikuk után kezdte visszanyerni érzékelését, és mozgási képességét. Az egyik beteg a robotos mozgás óta sétálni is tud egy, a lábára szerelt speciális váz segítségével.

Kép: Gmanetwork

Kép: Gmanetwork

A tudósok alaposan megdöbbentek azon, hogy a visszafordíthatatlan gerincsérüléssel ápolt betegek ilyen mértékben képesek visszaszerezni elvesztett képességeiket. A betegek állapota folyamatosan javul – persze ne azt képzeljük el, hogy megtanulnak újra járni, de a totális mozgásképtelenséget maguk mögött hagyják, részlegesen képesek kontrollálni húgyhólyagjukat és beleiket, és elkezdtek érezni a béna területeken.

Dr. Miguel Nicolelis, az amerikai Duke University Centre for Neuroengineering igazgatója mesélt az eredményekről:

„Legnagyobb meglepetésünkre azt észleltük, hogy a hosszú távú tréning részleges idegi javulást is kiváltott, mind a motorikus funkciókban, mind a tapintásban, az érzőidegekben és a belső funkciókban is. A tréning közbeni agyi aktivitás révén változás történhetett az agykéregben, ezért – és az agy és az idegek mesterséges, újbóli összekötése révén – a páciensek testében újraaktiválódhattak azok az idegek, amelyeket évtizedek óta elroncsolódottnak hittek. Az agy gyakorlatilag újra „elhitte”, hogy az embernek van működő lába.”

Forrás: Independent

via Index