Itt a Barbie, ami kémkedik a gyereked után

A Mattell halad a korral, és interaktív Barbie babát dob piacra. A baba a mesterséges intelligenciás technológia segítségével nemcsak képes felvenni gyermekünk hangját, de azt az internetre is fel tudja tölteni. Elméletileg beszélgetni is lehet vele, sőt: nyomkövetésre is alkalmas.

Hello Barbie reagál, amikor meghallja a gyerek hangját, nagy örömmel üdvözli, megkérdezi, hogy hívják, és megígéri, hogy nagyon jó barátnők lesznek.

f88eb7b5-737e-4af0-9c4d-29296a672533-620x372

A nyakláncába rejtett mikrofon azonban nemcsak hangot ad ki, de fel is veszi azt, és továbbítja wifin keresztül a ToyTalk szerverére. A beszédfelismerő szoftver segítségével a hangot szöveggé alakítják, amit később elemezni lehet.

20barbie1_opener-superJumbo

A Barbie babák ellenzői szerint a beszélő Barbie válaszaival nagyban befolyásolhatja a kislányokat, és nem feltétlenül jó irányba. Ráadásul folyamatosan kérdéseket tesz fel, és tudván azt, hogy a válaszokat rögzítik, nemcsak a gyerek személyes adatait, de lakcímét, és a család adatait is rögzítheti. A hackerek játszi könnyedséggel juthatnak hozzá a tárolt szövegekhez, és már kész is a probléma. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek élő barátokra van szükségük, és nem mézesmázos mosolyú robotokra.

Forrás: NYTimes, Guardian