Vállalnád? Ingyen kapsz albérletet, de csak ha…

Amszterdamban is ritka magasak az albérletárak, nagyon sok fiatal képtelen megfizetni őket. Hat közülük azonban ingyen albérleti lakáshoz jut, egyetlen feltétellel.

Egy nemrég indult kísérleti program közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat és az időseket.

A hat albérlő csak akkor kapja a lakást ingyen, ha vállalják, hogy minimum havi 30 órát egy idős ember társaságában töltenek. Maguk a lakások is a Humanitas idősotthon területén vannak, így a feladat megkerülhetetlen. A projekt vezetői azt remélik, hogy a kísérlet nemcsak az idősek életére lesz pozitív hatással. Miközben nagy részük helyhez kötve éldegél, a bulizó, tanuló, aktív fiatalok új színt visznek majd az életükbe, de ami ennél is fontosabb: a fiatalok megtanulnak türelmesnek lenni, odafigyelni, elgondolkodnak élet és halál, a múlt, a jelen, és a  jövő dolgain. Az idős emberek másképp látják ugyan a világot, mint a fiatalok, de így is támogatni tudják őket, szurkolnak nekik, meghallgatják őket, és jó tanácsokat adhatnak.

Ha minden ugyanolyan jól megy a jövőben a kísérletben, mint most, az otthon vezetői gondolkodnak azon is, hogy kibővítik. Kicsit oldanak a fiatalok lakhatási gondjain, és az idősek problémáin is.

Forrás: 24