Vízierőművet akarnak létrehozni az őslakos indiánok falujában, hírességek tiltakoznak

A brazíliai Tapajas-folyó mellett élnek az amazóniai munduruku indián törzs tagjai. Békében élnek a természettel, mégis hírességek tucatjainak kell felemelniük a hangjukat azért, hogy a vállalatok ne árasszák el önkényesen az indánok földjét.

Mintha valami szirupos kilencvenes évekbeli amerikai filmet néznénk, egy gonosz konzorcium rá akarja tenni a kezét az őslakosok földjére, s erre a jó emberek összefognak, és megakadályozzák. Milyen kár, hogy ez a valóság, és 2016-ot írunk. Több tucat neves színész, filmrendező és zenész, köztük Paul McCartney, Ranulph Fiennes, Mark Rylance, Anish Kapoor, Charlotte Church, Roger Moore és Michael Palin is nyílt levélben szólította fel a brazil kormányt és európai vállalatokat, hogy ne építsenek a törzs földjét is elfoglaló vízierőművet a környékre, és ismerjék el, hogy a munduruku törzsnek jogai vannak. A szerencsétlen törzs néhány tagja talán életében először utazik  Nagy-Britanniába, ahol megpróbálja megakadályozni Siemens céget  – ők az egyik cég az erőműre pályázó nemzetközi konzorcium tagjai közül – abban, hogy elpusztítsa az ősi földeket.

A brazil környezetvédelmi hatóság egyelőre nem adott engedélyt az Amazonas vidék szívében tervezett nyolc kilométer hosszú duzzasztógát megépítéséhez. A vállalatok egy része a környék áramellátását akarja a vízierőmű segítségével megoldani, ha megépítenék, ez lenne az ország legnagyobb vízierőműve. Igen ám, de ehhez az amazóniai esőerdőben egy nagy rész teljesen víz alá kerülne, pont ott, ahol több, mint tízezer munduruku indián él. Egyes szakértők szerint az áramellátást több kisebb ilyen erőmű, vagy például szélenergia felhasználásával is meg lehetne oldani.

Forrás: Guardian,