Mi lenne, ha az állatok is beszállnának az olimpiai versengésbe?

Méltán büszkék lehetünk sportolóinkra, akik emberfeletti küzdelemben versenyeznek egymással és saját magukkal. ha az állatok is beszállnának a versenybe, akkor viszont jókora bajban lennénk.

image

A 100 méteres síkfutás világrekordját Usain Bolt 9,58 másodperces idejével és 44,7 km/h-s sebességgel elmaradna a közönséges varacskosdisznó mögött, aki 50 km/h-val is rohan, ha kell, mindenféle edzés nélkül. Boltot egyébként lehagyná egy alaposan megijesztett macska, nyúl, szarvas, vagy grizzly is. Ha gepárdot engednénk a pályára, aki 100 km/h-val fut, akkor már a kilencvennel száguldó az amerikai villásszarvú antilopnak, a lovaknak, vagy a hetvennel rohanó agaraknak sem lenne esélyük. Még talán a vándorsólyom jöhetne szóba, akinek az utazósebessége is 60–90 km/h, és ha üldözhetnéke van, száz fölé is bőven felgyorsul.

Úszásban a sztár Hosszú Katinka, ez vitathatatlan. De ha Rióban állatokat is engednének a medencékbe – a profi úszók 7 km/h-s sebességgel száguldanak -, akkor dobogós lehetne a császárpingvin, a hering, a ponty, a szürke bálna, a 45 km/h-val közlekedő lazacok pedig átvehetnék az aranyérmet. A leggyorsabban úszó hal a vitorláskardoshal, aki több mint 100 km/h-s sebességgel is képes úszni.

Távolugrásban a puma, az impala, és a kenguru is legyőzné Bob Beamon 1968-as rekordját, az aranyérem pedig a hópárduc nyakában virítana.

Merülésben  jelenlegi rekordot William Trubridge tartja 124 méterrel. A rozmárok ehhez képest – mondjuk felszerelés nélkül – kilencven méter mélyre mennek, a királypingivnek pedig 140 méterre is, az abszolút győzelem pedig a ceteké.

Magasugrásban az állatok verhetetlenek. A Munk-ördögrája három méter magasra ugrik ki a vízből, miközben  a kubai Javier Sotomayor 2,45 métert ugrik nekifutásból a talajon. Legyőzné őt az antilop, a szervál, de még egy pitbull is.

Forrás: Atlasobscura