Nőt ostorral verni márpedig vicces a Médiatanács szerint

Adott egy köztévés felvétel, amin egy nőt egy betyár karikás ostorral ver meg, és közben nevetgélnek. Két szervezet is a Médiatanácshoz fordult, hogy a„folklorisztikus gegnek” titulált felvételt tiltsák le, de erre senki sem hajlandó.

A férfi, miközben ostorral csattogtat a nő körül, olyanokat kiabál, hogy „Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutyafáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt! Így kell ezt csinálni.”

Így kell ezt csinálni?

Még mindig benne van a magyar virtusban az egyébként székely mondás, hogy az asszony nem ember? Meg hogy verve jó? És az egész azért nem minősül erőszaknak, mert a férfiak szerint vicces. Hát milyen jókat nevetünk! Hogy lehetne ez rossz? Az asszony csak sikoltozik, biztos csiklandós, nem lett semmi baja. (Jó, akkor csináljuk fordítva! Álljon oda akkor a férfi, és vegye a kezébe az ostort a nő! Jaaa, hogy azt már nem?!)

A Médiatanács arra a panaszra, miszerint ez a felvétel méltatlan bármilyen közszolgáltatóhoz, azt válaszolta, hogy bár fontosnak tartják a nők elleni erőszak visszaszorítását, „médiaszakmai ügyekbe nincs beleszólásuk”, és „nem tölthetik be az ízlésrendőrség szerepét”. Még egy szép idézetet közlünk a véleményükről:

„A karikás ostor használatának a nőkkel szembeni (akár házasságon belüli) erőszak eszközeként történő használata sokak számára sérelmes üzenetet hordozhatott. Nem vitás, hogy egyeseket sérthetett a nőkkel szembeni erőszak kérdésének ilyen formában, környezetben történt megjelenítése, azonban a vitatott tartalom – kontextusánál és jellegénél fogva – nem volt alkalmas az emberi méltóság objektív intézményes oldalának megsértésére.”

A lényeg az, hogy a vicces videóban a nő nem került kiszolgáltatott helyzetbe, tehát nem sérültek a jogai, ő maga állt oda. Azt, hogy az ostorral verés a és a nők szidalmazása milyen hatásokat válthat ki a fiatalokból, mennyire befolyásolja egy ilyen felvétel a közmegítélést, nem lényeges. Hogy a riporternő odaállt a feladatba, azzal mintha elvesztette volna a jogát a védelemre. A nők elleni erőszakot elbagatellizáló, nőhibáztató emberek – még mindig túl sokan vannak –  ezt gondolják a férjes asszonyokról is. Minek ment hozzá? Ha hozzáment, mert ilyen hülye volt, hogy nem ismerte fel az erőszak jeleit, hát úgy kell neki! Váljon el! Ja, hogy az nem olyan egyszer? Minek ment hozzá? Egyébként is, a nagyanyja is kibírta, nem?

Ne legyen folklorisztikus geg a nők szidalmazása és ostorral verése. Ne legyen ez a hagyomány, amire büszkék vagyunk, mert ezek a nők főzik a hagyományos magyar gulyást, nevelik a magyar gyerekeket –  az olimpikonjainkat is – és ha pusztítjuk őket, megalázzuk, megverjük, azzal saját büszke nemzetünket tesszük tönkre. És ez már nem vicces. És kikérem magamnak, hogy ez “része a színes kavalkádnak”, hogy “a Nyár 2016!-ban bármi megtörténhet”.

Itt az említett felvétel:

via Index