Kis földtörténet: Trópusi vizekben cápák úszkáltak Magyarország területén

Ma már nehéz elképzelni, de évmilliókkal ezelőtt hazánk területe elmehetett volna trópusi üdülőparadicsomnak. Az Alföldet víz borította, de hazánk területének más részein is belefuthattunk (volna) tirgriscápákba.

A miocén korszakban ( 23 millió évtől 5,3 millió évig), illetve annak elején a tudósok szerint  a Kárpát-medencét borító tenger és a világtenger közti kapcsolat átmenetileg  megszakadt, ezért a sóra érzékeny tengeri élőlények, például a cápák egy része eltűnt. Aztán 16 millió évvel ezelőtt ismét helyreállt a kapcsolat, és bizony Magyarország területén nyugodtan lehetett volna nyaralni a trópusi vizekben a száraz és forró időben. Előkerültek olyan leletek, amelyek azt igazolják, hogy korallzátonyokkal, lagúnákkal, vulkánokkal tarkított meleg trópusi víz borította az ország nagy részét, és nem véletlenül találtak renegteg cápafogat a kutatók a bádeni korban lerakódott tengeri üledékben. A leletek alapján ami ma a Vörös-tengerben található, az hazánk területén is ugyanígy megvolt: cetek, delfinek, hatalmas cápák – az egyik, rég kihalt Megalodon felnőtt tenyérnyi fogát is megtalálták itthon a régészek.

Aztán a belső tenger különvált a nagytól, és édes lett a vize, amit a cápák és a korallok már ugye nem szeretnek. A trópusi üdülőhely jellegű Magyarországnak végül a klímaváltozás, az idő romlása vetett véget.

via Origo