Csak az akváriumban cuki – Ezért ne engedjük az aranyhalat természetes vízbe!

Nemcsak azért, mert megszokott méretének tízszeresére is megnőhet, hanem azért, mert amilyen cuki az akváriumban, olyan káros a természetes vizekben.

Az ausztrál Murdoch Egyetem halászati kutatóközpontja nemhogy nem támogatja az aranyhalak természetes vizekbe engedését, de ez ellen küzd minden erejével.

https:_blueprint-api-production.s3.amazonaws.com_uploads_card_image_179653_fd70cb9a4b3944e499d3a1ef61264fbd

Pedig azt gondolnánk, jót teszünk a kis halnak, végre nemcsak egy szűk akváriumban szenved, hanem arra úszik, amerre akar. Ez igaz is, csakhogy az egyébként pici halak ilyenkor hatalmasra nőnek – találtak már majdnem kétkilósat is – és zabálnak.

https:_blueprint-api-production.s3.amazonaws.com_uploads_card_image_179715_1.9_kg_Goldifsh_Vasse_River_photo_S._Beatty_small

Mindent megesznek: a többi halat, az ikrákat, kiássák a fenékről a növényeket, és ehhez felkavarják a vizet, ami rontja annak minőségét. A visszaengedett aranyhalak tehát lehet hogy boldogok, de fenyegetik a helyi halpopulációt, és megfertőzik azt különböző betegségekkel is.

https:_blueprint-api-production.s3.amazonaws.com_uploads_card_image_179720_David_Morgan_with_a_Vasse_River_Goldfish

Aranyszabály, hogy nem engedünk se a Balatonba, sem sehová sem aranyhalat, sem más akváriumi halat, sőt, teknőst sem, mert ezzel veszélynek tesszük ki az érzékeny egyensúlyban lévő helyi élővilágot.

Forrás: Mashable