Egy izgalmas nemzeti park, ahová nem lehet belépni

Namíbiában létrehoztak egy olyan parkot, amit teljesen elzártak a világtól. Elhagyatott gyémántbányákon, homokdűnéken, és kísértetvárosokon túl sok ritka állat lézeng csak arra, tehát nemcsak természeti, hanem emberi szempontból is érdekes a terület. No meg azért, mert nem lehet(ett) belépni.

A parkban első látásra szinte nincs is élet, csak homok.

sperrgebiet-86

Ahogy haladunk, úgy kerülnek elénk elhagyatott házak, és még több homok. Maga a Namíb-sivatag neve is árulkodó, azt jelenti: “a hely, ahol nincsen semmi”. Tegyük hozzá: most már.

sperrgebiet-112

Az 1900-as években ugyanis gyémántlelőhelyeket fedeztek fel a környéken, és egyik szerencsevadász érkezett  a másik után. Bányákat hoztak létre, az ott lakók házakat, városokat építettek, a fennhatóság és a gyarmat pedig a németeké volt. A németek voltak azok is, akik Sperrgebiet (jelentése: tiltott terület) néven elkerítették a területet a part mentén 300 kilométer hosszúságban.

sperrgebiet-kolmanskop-16

A parkot már a namíbiaiak kezelik, 2008-ban ők nevezték át nemzeti parknak.

sperrgebiet-kolmanskop-36

A turistákat nagyon is érdeklik a szellemvárosok, és azok az állatok, növények, amelyek kibírják ilyen pusztító körülmények között. Azonban ma is csak külön engedéllyel lehet oda belépni, és akkor is csak meghatározott, kis területeket nézhetünk meg.

sperrgebiet-kolmanskop-42

A biztonságra nagyon ügyelnek, aki gyémántban reménykedve elemel egy követ, 15 év börtönnel játszik.

sperrgebiet-kolmanskop-55

sperrgebiet-kolmanskop-75

Forrás: Amusingplanet