Kiderült, hány pókot eszünk meg életünk során, miközben alszunk

Régóta tartja magát az a teória, ami szerint egy ember évente, vagy élete során nyolc pókot eszik meg álmában. Nemcsak a neten, de könyvekben is találkozunk ezzel a hátborzongató “ténnyel”, ami igazából egy nagy átverés.

Vajon mi történik körülöttünk, amikor mi alszunk?

Tényleg ekkor ébrednek fel az egyébként lapuló állatok, és másznak a szánkba? Aligha. De mivel nem tudjuk leellenőrizni, mit csinálunk éjjel, ezért simán elképzelhetőnek tartottuk azt, hogy a napközben unatkozó pókok éjjel kíváncsian odasétálnak mellénk, és még a nyitva felejtett szánkba is bemásznak, mi pedig véletlenül lenyeljük őket.

A pókok félnek az emberektől

Az egész eleve biológiai szempontból sántít, de mivel nem tanulmányozzuk a pókok viselkedését, ezt csak a tudósoktól tanulhatjuk meg. A pókok félnek az emberektől. Egy nagy, fura hangokat kiadó izének látnak, és eszük ágában sincs közelebb jönni hozzánk, mint egyébként szoktak, akkor sem, ha alszunk – eleve számukra nem is vagyunk teljesen mozdulatlanok, tehát halottnak sem hihetnek.

Ha véletlenül át is másznak rajtunk, nem érdekük a szánkban landolni, számukra nincs ott semmi érdekes, hiszen nagy hanggal jár benne ki-be a levegő, még horkolunk is, tehát a rezgésekre kifejezetten érzékeny pókok szempontból nem egy nyugodt hely a mélázásra.

Egy újságíró egyébként ki is próbálta, belemásznak-e nyitott szájába a pókok. Hát nem, nem másznak.

Forrás: Scientificamerican

via Index