Új mentális zavar jelent meg: az edzésfüggőség

Nincs azzal semmi baj, ha egészségesen étkezünk, sok fehérjét viszünk be, és naponta edzünk. Azzal már annál inkább, ha a sok közösségi oldalas modellfotó, és saját pszichológiai problémánk miatt úgy érezzük, soha nem vagyunk elég vékonyak, izmosak, és fittek.

Az anorexia nervosa nevét már kezdjük megjegyezni, most kezdhetjük újra az anorexia athletica-val. Azok, akik ebben szenvednek, nem bírnak ki egy napot sem edzés nélkül, túlságosan visszafogottan táplálkoznak, és nem tudják abbahagyni a sportolást, amíg teljesen ki nem merülnek. Itt már rég nem arról van szó, hogy az illetőnek fogynia kéne, vagy nem elég jó az állóképessége, a sok edzés és a hiányos táplálkozás kikészíti a szervezetet. Szédülés, ájulás, hányás, idővel betegségek jelentkezhetnek, s persze minden esetben az alapproblémát is kezelni kell. Érdekes, hogy a betegség nemcsak nőket, de férfiakat is érint, akik szeretnének hasonlítani a tökéletes testűnek kikiáltott modellekhez.

A kétgyerekes anya, Natalie Lawrence is ebben a betegségben szenvedett 8 évvel ezelőtt

Belül a profi tornászokkal, sportolókkal versengett, s csak akkor hagyta csak abba az edzést, amikor elájult, és egy, a csontritkulás előfutárának tartott betegséggel, és hormonzavarral diagnosztizálták. Elszigetelődött, párkapcsolata tönkrement, állandó kimerültséggel küzdött.

Natalie

Natalie

“Az edzés olyan volt nekem, mint a levegővétel. Úgy éreztem, ha egy napra is abbahagyom, egyszerűen megfulladok”

– mesélte Natalie, aki 5-kor kelt, hogy munka előtt ússzon, és délután is futott, vagy edzőterembe ment. A családja pont azért nem aggódott Natalie fogyásán, mert tudták, hogy sokat edz, triatlonozik, tehát biztos egészségesen él. Végül Natalie legyőzte a betegséget, ma masszőrként dolgozik, két gyereke, férje van, de azt mondja, teljesen soha nem fog tudni megszabadulni attól a szinte kényszeres vágytól, hogy izmos és vékony legyen – terhességei idején is végig edzett.

Natalie edzés közben

Natalie edzés közben

A 46 éves, pénzügyi elemzőként dolgozó Tina McGuf ugyanezt élte meg, csak ő bulimiával súlyosbította a betegséget

Akkor kezdett el kényszeresen edzeni, amikor megjegyzéseket tettek a fenekére a strandon kamaszkorában. A hajnali és az esti órákat ő is edzéssel töltötte, minden esetben addig küzdve, amíg el nem szédült, hányt, vagy össze nem esett. Mivel emellett keveset evett, és olykor meg is hánytatta magát, szervezete hamar kimerült. Végül erőszakkal kellett táplálni ahhoz, hogy életben maradjon, és rendbe jöjjön. Végül sikerült, Tina már nem volt edzőteremben két éve, és sokkal boldogabbnak, tartalmasabbnak tartja magát gyógyultan.

Forrás: Telegraph