A túl szigorú szülők tökéletes kis hazugokat nevelnek

A szigorú, engedelmesség-orientált szülők nemhogy jobb gyerekeket nevelnek, hanem rosszabbakat, mint a liberális elveket vallók – derült ki a gyerekek szociális-kongitív fejlődésének  neves szakértőjének, Victoria Talwarnak kutatásából.

A túl szigorú szülők a magasra emelt elvárásaikkal, a sok tiltással igazából nem jobb gyereket, hanem kiváló színlelőket, hazudozókat nevelnek.

extra_large-1471879049-cover-image

A gyerekek megszegik a szabályokat, de a büntetést mindenáron el szeretnék kerülni. Ha úgy érzik, annyi a szabály körülöttük, hogy nem maradt semmi mozgásterük, akkor kitörnek valamerre, ezt pedig hazugságokkal fedezik. Tudják, hogy hiába próbálnák meggyőzni szüleiket arról, hogy az is fontos, amit ők, gyerekek szeretnének.

content-1471878204-shutterstock-349209986

Talwar és kollégái tesztekkel viszgálták a gyerekek két csoportját: az egyik csoport tagjai normális iskolába jártak,a  többeik nagyon szigorúba. Az eredmények azt mutatták, hogy a szigorú iskola tanulói gyorsan és ügyesen hazudtak, míg a másik csoport tagjai sokkal kevesebbet lódítottak, és azt is nehezebben.

content-1471878501-shutterstock-145566772

A szakértők egyébként egyetértenek abban, hogy a hazugság nem feltétlenül annak a jele, hogy a gyerekből bűnöző lesz, inkább annak, hogy a gyerek fontos pszichológiai készségeket sajátít el. Kapcsolat van a gyerekek kognitív képességei és a csalás között, hiszen egy hazugságot fenn is kell tartani, előtte pedig ki kell találni. Egy jól előadott hazugság tehát intelligenciát, kreativitást igényel és feltételez. Persze ez nem jelenti azt, hogy bátorítsuk a gyereket hazugságra, vagy hogy örüljünk neki. csak azt, hogy sokszor a gyerekek azért hazudnak, mert túl szigorú a környezetük, és nem látnak más kiutat.

Forrás: Iflscience