Egy sziget, amely mintha nem is Földön lenne – Telis tele van rejtélyes, túlvilági növényekkel

Socotra egy négy szigetből álló apró szigetcsoport az Indiai-óceánon, 250 kilométerre Jementől. A szigetnek egészen egyedülálló növény- és állatvilága van: az itt található növények 30 százaléka ugyanis sehol a világon máshol nem nő, csakis itt, ezen az elszigetelt földrészen.

A képeket nézegetve az az érzésed támad,  mintha egy idegen bolygón sétálnál.

22

Fehér homokdűnék, azúrkék tenger, érdekesebbnél érdekesebb fák, tenger felett hegyek, különleges hangulatú tájak és különös állatvilág: röviden összefoglalva: ez Socotra.

2

Már 50 millió éve létező szigetcsoport, de mivel elszigetelt, ezért a növény- és állatvilága soha nem terjedt át a szárazföldekre.

12

Socotra már 2000 éve lakott terület. Több mint 50 ezer ember él a szigetcsoport fő szigetén. A halászat, az állattenyésztés és a földművelés az őslakosok elsődleges foglalkozása.

13

A szigetcsoport legnagyobb tagját szintén Socotrának hívják, ez a sziget számos furcsábbnál furcsább növény otthona, melyek sehol máshol a Földön nem nőnek.

14

A szigetcsoport teljes egészében természeti világörökség az UNESCO alapján.

11

Rengeteg endemikus növény- és állatfaj található a területen, ezért az Indiai-óceán Galápagosának is nevezik.

palacktörzsű fák

Ezek a palackfák, vagy más néven a sivatag rózsái

sarkanyfa

Sárkányfa

Socotra egyik leglátványosabb növénye a sárkány vére fa, aminek esernyő alakja rettenetesen izgalmas és különleges. Vörös nedvéről régen az őslakosok azt tartották, hogy a sárkány vére, innen kapta a nevét. Akkoriban gyógyszerként használták és festékként a fából kinyert nedvet.

4

15

6

Végtelen fehér homokdűnék

9

10
16

17

tajkep-qlinsia

Tájkép – Qlinsia

Forrás: Wikipédia | Érdekesvilág.hu | My Modern Metropolis