Megvan a Föld 2, már csak oda kéne jutni

A Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri körül kering egy bolygó, ami a tudósok szerint nagyon hasonlít a Földre. Az a hír járja, hogy még soha nem találtak ilyen közel egy olyan bolygót, ami a második Föld lehet.

Exobolygónak nevezik, mivel kívül esik a Naprendszerünkön, de teljes neve a Proxima b – lehet, hogy ükunokáink leendő otthona. A csillagászok szerint a bolygó pont olyan távolságra van saját napjától, hogy folyékony víz lehet rajta, és a következő időkben elkészülő fényképekkel azt próbálják majd bizonyítani, hogy megfelelő légköre is van.

Problémák és kérdések persze bőven akadnak, és ezek közül csak a legkisebb az extrém erős sugárzás, ami a Proxima b-n található. A bolygó nagyobb egyébként a Földnél, 11 nap alatt kerüli meg a Napját, ami 4,24 fényévnyi távolságra van a mi Napunktól –  magyarul nagyon messze van innen, és még az sem biztos, hogy a Proxima Centauri képes az élet támogatására.

Ennek ellenére a kutatók határozottan állítják, hogy a Proxima b lesz az első olyan, Naprendszeren kívül eső bolygó, amit ember felkeres majd személyesen is. Amennyiben sikerül kitalálni hozzá a megfelelő technológiát. Még az is lehet, hogy ez is sikerül, mert orosz milliárdos támogatásával építenek egy lézerhajtású űrhajót, aminek “mindössze” 20 évébe telne eljutni az Alfa Centauri csillagrendszerhez.

Forrás: Independent

via Index