Emberi gondolattal irányítottak egy csótányt a kutatók

Végre elértük ezt is: gondolattal vagyunk képesek vezérelni egy másik élőlényt. Igaz, hogy ez az élőlény egyelőre csak egy csótány, és az irányításhoz, nanorobotokat kellett beleültetni a fejébe.

Az izraeli Bar Ilan Egyetem  kísérletében egyébként nem maga az irányítás volt a fő szempont, hanem az, hogy a nanorobotos módszer segítségével gyógyszereket juttattak a csótányba. Ehhez először is kagylóformájú nanorobotokat hoztak létre, amelyek a gyógyszert voltak hivatottak szállítani. Ezeket vasoxiddal zárták le, ami egyfajta kapuként működött, és elektromágneses energia segítségével lehetett kinyitni. Ezután azt kellett elérni, hogy ezek a nanorobotok egyáltalán reagáljanak az emberi gondolatra. Ehhez a kutatók olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely képes volt megkülönböztetni egy pihenő, és egy épp számoló ember agyi aktivitását. Ezek után fluoreszkáló anyagot adtak a nanorobotokhoz, és már mehettek is az elektromágneses tekercsben lévő csótány fejébe. Ezek után fogtak egy emberi kísérleti alanyt, akit vagy pihenésre, vagy számolásra utasítottak, miközben a tekercshez kapcsolt EEG-vel vizsgálták. Ez végül kinyitotta a gyógyszert tartalmazó kis robotok kapuját, így az szabadon kiáradhatott.

A jövőben az is elképzelhető, hogy így adagoljuk majd a szükséges gyógyszereket, csak mondjuk más típusú agyi aktivitásra hangolják át a kapukat

Forrás: NewScientist

via 24