Két hatalmas ámbráscetet sodort partra a víz az Északi-tenger partjainál – Felháborító, hogy miért pusztultak el

 Európa-szerte pusztulnak az ámráscetek, ennek oka pedig egyedül az ember, és a felelőtlenül hátrahagyott rengeteg műanyag szemét.

A kutatók még januárban találtak rá két hatalmas halott ámbráscetre az Északi-tenger partjainál. Sokáig fogalmuk sem volt, mitől pusztulhattak el – aztán felboncolták őket.

A cetek gyomrában rengeteg műanyag hulladékot találtak

Többek között egy 70 centiméteres darabot, ami egy autóból származott, egy 13 méteres, szétszaggatott halászhálót, egy műanyag vödör maradékát, és  sok műanyagtörmeléket.

Belegondolni is rossz, hány ámbráscet él a mi szemetünkkel a hasában. Nemcsak amiatt káros ez, mert nem tudják megemészteni, hanem azért, mert a szemét hamis teltségérzetet okozhat, így az állat nem eszik annyit, amennyire szüksége lenne, végül pedig elpusztul alultápláltságban, vagy a műanyag okozta emésztési zavarokban.

muell_pottwale_w_c_claussen_lkn.sh_

Németország Schleswig-Holstein tartományának környezetvédelmi minisztere, Robert Habeck a sajtótájékoztatón meg is mutatott néhány olyan megtisztított műanyag szemetet, amit az állatok gyomrában találtak.

Azokat a ceteket, akik a partra sodródtak, közvetlenül nem a szemét ölte meg, hanem az, hogy az Északi-tengerbe, azon belül is a sekély vízbe tévedtek – de hogy mi zavarta meg az egyébként jól tájékozódó állatokat, még kérdés – a Whale and Dolphin Conservation (WDC) szerint az sem kizárható, hogy pont maga az emberi tevékenység.

Forrás: Peacefulcentury, NationalparkWattenmeer