Ne féljünk a farkastól! Így játszanak az aggteleki farkaskölykök

Az Aggteleki Nemzeti Park a WWF Magyarországal karöltve régóta védik az olyan nagyragadozók élőhelyét, mint a farkasok. Rendszeresen kamerákat helyeznek ki élőhelyükre, így lencsevégre kapták a kölykök játszadozását is.

A farkasfalka vadászeterülete elérheti a több száz négyzetkilométernyi nagyságot is. Az édes kis kölykök is ott fognak vadászni, amint eléggé megerősödtek.

Miért hasznos a farkas?

Nem félünk a farkastól, nem esz meg, csak megkóstol! Már a gyerekmesékben rászoktatnak minket arra, hogy a farkas félelmetes, gonosz, falánk állat, amelyik akár embert is eszik. A valóság azonban az, hogy bár korábban az éhes állatok télen be-betörtek a falvakba, és elvittek haszonállatokat, és akár embereket is megtámadhattak – de ha békén hagyják őket, ők is békén hagynak minket.

Kevesen tudják, hogy a farkas 1993 óta védett állatnak számít Magyarországon, aki megöli, az letöltendő börtönbüntetéssel is számolhat. Ennek ellenére a vadászok máig elejtenek példányokat a dicsőség vagy a félelem és a hiedelmek miatt. Jó lenne már megtanulnunk, hogy aki szabadban, az emberektől távol élő farkast öl, az nem jócselekedetet hajt végre. A farkasok részei az egészséges erdei ökoszisztémának, a gyenge vagy beteg egyedek elpusztításával javítják a szarvasok, őzek, vaddisznók génállományát, és kordában tartják elszaporodásukat. Nem véletlenül kísérleteznek szinte az egész világon azzal, hogy az összefüggő erdőségekbe visszatelepítsék a farkasokat. Nem kell félnünk tőlük, mert messzire elkerülnek minket.

Forrás: Nol.hu, WWF