Elképesztő: A tasmán ördögök szervezete alkalmazkodik a rákhoz

A tasmán ördögök kihalásáért éppen nem elsősorban az ember felelős, hanem a fertőző pofadaganat, ami egymás után viszi el az egyedeket. Egy új tanulmány viszont rámutatott arra, hogy a tasmán ördögök szervezete elkezdett alkalmazkodni a rákhoz a túlélés érdekében.

A fertőző betegség már 1996 óta gondot okoz az állatoknak, a tumorok túlnyomó része a táplálkozás megakadályozásával egyszerűen halállal végződik. A populáció oly mértékben lecsökkent, hogy a kihalás szélére került. A kutatók egy ideig próbálták rákgyógyszerrel kezelni őket, de ez sem bizonyult sikeresnek.

tö3

A kutatók most viszont meglepő eredményre jutottak

Majdnem háromszáz állat vizsgálata után kiderült, hogy az állatok genomjának egyes, gyorsan változó területei hét olyan gént tartalmaznak, amelyek megakadályozhatják a rák kialakulását. Az alkalmazkodás nemcsak mérhető – az állatok ellenállóak lesznek a rákkal szemben – , de gyors ütemben is történik. A kutatók szerint az is elképzelhető, hogy a tasmán ördögök valami olyat tudnak, ami az emberi rákkezelésnél is hasznunkra lehet.

Forrás: Nature