Másként reagál a kutya egy férfira és egy nőre – Találd ki, melyiktől fél jobban!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem etológusai elképesztő eredményeket értek el a kutyák viselkedésének tanulmányozása közben. Az eddig is egyértelmű volt, hogy a kutya könnyedén azonosítja, férfival vagy nővel van-e dolga, de azt nem, hogy ennek megfelelően kezd harcolni is.

A kutya támadáskor nemcsak a testhelyzetét változtatja meg, és szőrét borzolja fel, hogy nagyobbnak tűnjön, de hanghatásokkal is megfélemlíti ellenfelét – egészen pontosan úgy, hogy az eb morgása olyan akusztikai komponenseket tartalmaz, amelyek pontosan utalnak a testméretére. Nemrég kimutatták, hogy a kutyák annak megfelelően módosítják ezt a hangjukat, amekkora fenyegetésnek megélik az adott szituációt.  Az evolúciós szempontból is átütő eredmények a rangos Animal Cognition szaklapban jelentek meg.

A hangjukkal próbálnak nagyítani magukon

A kutya tehát manipulálja ellenfelét azáltal, hogy a hangjával milyen információkat közöl saját testméretéről. A kutyán kívül még a gímszarvasokról tudjuk, hogy ugyanígy hanggal, a gégefő lefelé mozdításával próbálnak “nagyítani” magukon, és nagyobb állatra utaló bőgésükkel győzködik az ellenfelet arról, hogy a támadást megpróbálni sem érdemes.

A kutyák hangját nem befolyásolta az adott ember magassága, annál inkább annak neme

Az ELTE etológusai a kísérletek során 96 kutyát közelítettek meg fenyegetően, és közben rögzítették az állatok viselkedését, hangjait. Másként reagáltak, amikor két eltérő magasságú férfi, két eltérő magasságú nő, vagy egy férfi és egy nő közelített feléjük. Kiderült, hogy a kutyák hangját nem befolyásolta az adott ember magassága, annál inkább annak neme. Ha férfi közelített a kutyákhoz, a kutya elkezdte “felnagyítani” magát a hangjaival, míg ha nővel találkozott, nem manipulálták oly mértékben.

A kutatók azért arra felhívják a figyelmet, hogy az eredményeket befolyásolta, hogy a kutyák milyen családban éltek, például férfi, vagy nő volt-e a gazdájuk. Az azonban egyértelmű, hogy a kutyák különbséget tesznek férfiak és nők között a harc során is.

Forrás: ELTE