Ez történne, ha minden jég elolvadna a Földön

A legendés  Bill Nye segít elmagyarázni, mi történne, ha bolygónk 30 millió köbkilométeres fagyott vize felolvadna.

Sajnos ez a feltevés nem teljesen légből kapott, mert bár az összes jég elolvadásához nagyon sokáig kéne nagyon melegnek lennie, de már az a mennyiségű olvadó jég is problémákat okoz, ami az elmúlt évtizedekben jelentkezett. Már most tűntek el szigetek a megemelkedett vízszint miatt, már most éheznek jegesmedvék meg más állatok az olvadó jégtáblák miatt.

Szóval mi történne?

Kezdhetnénk például azzal, hogy a Földön található víznek csak három százaléka édes, és iható azonnal számunkra. Ennek az édesvíznek a 70 százaléka pedig fagyott állapotban van bolygónkon. Ha elolvadna mind, a tengerek szintje hatvanöt-hetven métert emelkedne. Kapásból eltűnne New York, Tokió, Sao Paulo, Sanghaj, Miami, Velence, Rio de Janeiro.

Gondoljunk csak bele, micsoda népvándorlás indulna meg – csak Ázsia part menti régióiban több mint egymilliárd ember él veszélyeztetett területen. A tengerbe áramló rengeteg édesvíz pedig megváltoztatná még az áramlatokat, s ezáltal a Föld éghajlatát is – példának okáért ha jelentősen változik a Golf-áramlat, nem lesz, ami melegen tartja Európát.

Plusz: a mostani jég fehér, visszaveri a napfényt az űrbe, ám ahogy a jég csökken, egyre kevesebb napfényt ver vissza, a bolygónk pedig egyre melegebb lesz.

Forrás: Iflscience