Az ország, ahol megszűnt a munkanélküliség

Ebben az országban aki elveszíti az állását, az két éven át a fizetése 90 százalékát kaphatja munkanélküli segélyként. Ez az ország Európában van.

A dán központi bank legfrissebb adatai szerint Dániában  gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság, és ez nemcsak jól hangzó önbecsapás, vagy Dánia-reklám, hanem a valóság.

A magas foglalkoztatottságot Dániában nem úgy érik el, hogy senkit sem rúgnak ki az állásából, sőt. Viszonylag hamar megtörténhet, de aki elveszíti az állását, az utána két éven át korábbi jövedelmének 90 százalékát megkapja munkanélküli segélyként – de maximum 743.000 forintnak megfelelő eurót.

Ijesztő, nem? Itthon vajon hányan keresnének állást, ha két éven át ennyit kapnának segélyként?

Ennek ellenére a dánok nem ülnek otthon két évig, hanem viszonylag hamar keresnek, és találnak is új állást az ügynökségeknek köszönhetően. Aki úgy érzi, nem megfelelő a felkészültsége, tudása, az nyugodtan elmegy továbbképző tanfolyamokra, a dolgozók folyamatosan képezhetik magukat.

Nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány okoz problémát

A rendszer olyan jól működik, hogy nemhogy a munkanélküliség okoz problémákat, hanem az, hogy nehezebben találnak munkaerőt, ezért dolgoznak a nyugdíjasok rehabilitálásán, illetve a még tanuló fiatalokat is megpróbálják becsalogatni a munka világába.

Forrás: HVG