6 tulajdonság, amiből biztosan tudhatod, hogy a főnököd egy pszichopata

A pszichopaták köztünk élnek, sőt: egyes kutatások szerint  minden 25. munkahelyi vezető mentálisan beteg.

Belinda Board és Katarina Fritzon pszichológusok néhány éve megvizsgálták, hogy vannak-e közös személyiségjegyek a topmenedzserek és a pszichiátrián őrzött betegek között. Nem meglepő, hogy rengeteg az átfedés, a nárcizmus, az empátia teljes hiánya, a maximalizmus, a kegyetlenség, és az egocentrizmus is megtalálható a betegek és a menedzserek között is.

Bizony, vannak vállalatvezetők, akik ügyes pszichopaták, s nem kórházban, hanem a cég élén brillíroznak

Onnan lehet felismerni őket, hogy gátlástalanul hízelegnek, ha arra van szükség, sármosak, egészen közel tudnak férkőzni lelkileg azokhoz, akiktől akarnak valamit. Valójában sok pszichopata főnöknek boldogan dolgoznak a beosztottjai, mert olyan ügyesen leplezi, hogy csak kihasználja őket, és saját kénye-kedvére mozgatja őket, hogy szegény beosztottak észre sem veszik. Egy ideig. Aztán a beosztottak egy idő után azt veszik észre, hogy egyre többet és többet dolgoznak, egyre kevesebb a magánéletük, egyre fáradtabbak és egyre inkább kihasználják őket mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Ugyanis a pszichopata főnökök belül érzelem nélkül manipulálnak, lelketlenek, nem éreznek sem megbánást, sem lelkiismeretfurdalást, ha valakit a végletekig agyonhajszolnak vagy valakin átgázolnak a saját céljuk érdekében.

Ha ez nem lenne elég, mutatunk még 6 ismertetőjelet:

Csak felületesen kedves

Bekerülsz a csapatba, és elalélsz, amiért a főnök a válladat átölelve, sziporkázó szellemességgel üdvözöl a csapatban. Érdeklődik irántad, négyszemközt ül le veled kedélyesen csevegni, megtud rólad mindenfélét, még a magánéleted iránt is érdeklődik – tulajdonképpen eljátssza a bratyizó főnököt, de csak addig, amíg ettől jól érzi magát, amíg ki nem derül a gyenge pontod, amit aztán bármikor ellened fordíthat. Onnantól nem számítasz, csak egy eszköz vagy a kezében, amit már tud irányítani.

Gyakran hazudik

Hol egy munkatársnak, hol önmagának, hol a statisztikának mond ellent, mégsem jön soha zavarba. Elképesztő tehetséggel és sármmal dumálja ki magát a számára kellemetlen helyzetekből. Még azzal sem hozod zavarba, ha egyértelműen lebuktatod – egyszerűen azért, mert semmitől sem jön zavarba.

Semmiért nem vállalja a felelősséget

Ha hozott egy rossz döntést, akkor jobb, ha tudod, hogy azt nem ő hozta. Azt te hoztad vagy más a munkatársaid közül, egy hibás nincs, és az ő. Legalábbis ő soha de soha nem fogja beismerni, hogy tévedett, rossz döntést hozott. Ha viszont valami projekt sikerül, akkor biztos, hogy ő találta ki, még akkor is, ha te találtad ki. A siker mindig az övé, a kudarc pedig mindig más miatt van.

Nagyon ügyesen olvassa a fejedre  a saját hibáidat, de ő soha semmiért nem vállal felelősséget. Még akkor sem, ha csődbe visz egy egész céget. Érinthetetlen, sérthetetlen, és nem is érti, hogy a problémák miből adódnak, ő nem rontott el semmit.

Manipulál

Persze, ő a csapat feje, igazi showman, fürdik a saját hangjában és humorában, és sokszor jófej veled, de közben saját céljai érdekében bábozik a munkatársakkal. Nagyon ügyesen vonja be őket kétes üzelmeibe, veszi rá őket arra, hogy helyette vigyenek el balhét, vagy kövessenek el törvénytelenséget, szabálytalanságot. Ha megjegyzed, hogy félsz a következményektől, jön a kedvenc mondata: “majd ő elintézi”. Amíg nem csukják rácsok mögé, meg is van róla győződve, hogy ez így lesz. Az pedig, ha téged kapnak el, egy kicsit sem érdekli.

Kérkedik

Mindig mindenben ő a legjobb, ha nem, akkor is. Fürdik  a dicsőségben, az elismerésben, akkor is, ha cseppet sem érdemelte ki. El is várja, hogy sztárolják, de legalábbis féljenek tőle. Szeret zsarnokoskodni a beosztottjai felett, hiszen ettől is hatalmasnak érezheti magát.

Nincs bűntudata, sem érzelmei

A legnagyobb hibát akkor követjük el egy pszichopatával szemben, amikor emberi érzéseket, viselkedést várunk el tőle. (Vagy ha saját érzéseinkről beszélünk neki, amit aztán ellenünk használhat fel.) Neki nincs lelkiismerete, nem nyomasztja semmi, maximum akkor, ha hatalmát megrendülni érzi. Nem bánja meg, ha üvöltött velünk, ha hétvégi túlórát rendelt el, nyugodtan felkapaszkodik a vállunkon, átver, meglop, és nem érti, mit nyavalygunk. Soha nem gondolkodik el a saját hibáin, mert szerinte nincsenek neki. Olyan, mint egy érzelemmentes robot, szép külső mázzal. Ha olyanja van, nyugodtan aláz meg mások előtt, és nem érez együtt soha egyetlen áldozatával sem.

Forrás: ABC