Éhes jegesmedvék fogságába estek orosz kutatók

A klímaváltozás miatt egyre éhesebb jegesmedvék pont egy csapat klímakutatót tartottak fogva a Kara-tenger Trojnoj nevű szigetén. Végül helikopterrel kellett kimenteni az öt kutatót.

A Trojnoj szigeten maximum 2-3 jegesmedve él, de most több, mint tíz kifejlett példány várta a kutatókat. A medvék kezdetnek megölték a csapat kutyáit, így az emberek védtelenek maradtak, és fáklyákkal tartották távol a ragadozókat. A fáklyák viszont egy idő után elfogytak, így az egyik nőstény medve nyugodtan letelepedhetett aludni a kutatóállomás ablaka alatt. Az emberek így már ki sem tudtak menni, hogy leolvassák a műszereiket vagy elmenekülhessenek. Az oroszok végül helikoptert küldtek értük, mert az állatokat nem akarták lelőni – szerencsére, hacsak nem önvédelemből történik, a jegesmedvék megölése bűncselekménynek számít Oroszországban.

A jegesmedvék egyébként pont a klímaváltozás, a Föld felmelegedése miatt vannak egyre többen az egyre kisebb szigeten. A jegesmedvék ugyanis október végén, amikor a tenger befagy, elhagyják a szigetet, és máshol vadásznak. Ahogy azonban egyre kevesebb víz fagy meg, úgy zsugorodik a jegesmedvék vadászterülete is.

Forrás: TheGuardian