A zsír rossz, a cukor jó – Ötven éves hazugságokra derült fény

Manapság már rengeteg információhoz jutunk arról, mennyire káros szervezetünkre nézve a cukor. Ötven évvel ezelőtt is tudták ezt, csak akkor még nem hozhatták nyilvánosságra. 

A hatvanas évek végefelé  a Sugar Research Foundation három harvardi kutatók kért fel, hogy ne azzal foglalkozzanak, milyen bizonyított kapcsolat van a cukor és a szívbetegségek között, hanem koncentráljanak a zsírok káros hatásaira. Ezek a tanulmányok annyira sikeresen kenték el a cukor káros hatásait a zsíréval szemben, hogy a nők évtizedekig cserélték le férjük zsíroskenyerét margarinosra, a cukor káros hatásaival nem is foglalkozva.

Egy átlagos ember még mindig sokszorosát fogyasztja az ajánlott cukormennyiségnek

2005-ben majdnem ugyanez ismétlődött meg. Egy amerikai hivatalos vizsgálatban hiába találtak egyértelmű összefüggéseket szintén a szívbetegségek és a cukor között, a hivatalos álláspont egyik bizonyítékot sem találta elég “komolynak” ahhoz, hogy egyáltalán meghatározzák, mekkora mennyiségű cukor fogyasztása ártalmas. Azóta javult a helyzet, és végre sikerült elverekedni addig, hogy legyen egy hivatalos cukormennyiség-ajánlás. De hiába, egy átlagos ember még mindig kétszer annyi cukrot fogyaszt, mint amit az FDA, és négyszer annyit, amennyit a WHO ajánl.

Ma már szerencsére odáig is eljutottunk, hogy leírhatjuk a cukor káros hatásait:

A cukor miatt belső szerveink is elzsírosodnak

Ugyanis az édes anyag arra készteti a májunkat, hogy hatékonyabban raktározza el a megszerzett energiát.

A túl sok cukor megemeli a koleszterinszintet

Sőt, egyes kutatók szerint pont abban segít, hogy a rossz koleszterin tovább a szervezetben keringjen. Az inzulinszint folyamatos megemelkedése inzulinrezisztenciához, és cukorbetegséghez vezethet.

A cukor növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A fokozott inzulintermelés rossz hatással van az erek falára is, azok egyre kevésbé lesznek rugalmasak, így pedig nő a magas vérnyomás esélye is.

A cukor drogként hat ránk

Ugyanis elsősorban az opioidok és a dopamin kiválasztását serkenti. Emellett könnyen hozzászokunk, és ha épp nem kapunk belőle eleget, masszív cukoréhség törhet ránk.

A túl sok cukor depresszióssá tesz

Hiába a fogyasztásával járó jó érzés, a cukor akár negyven százalékkal növelheti a depresszió kialakulásának esélyét.

Fogszuvasodást okoz

A cukor ráadásul azokat a baktériumokat táplálja a szánkban, amelyek a fogszuvasodásért felelősek.

A rákos sejtek is szeretik a cukrot

A ráksejtek cukorral táplálkozva tartják magukat életben és segítségével növekednek. A túlzott cukorfogyasztás olyan rettegett betegségekkel is kapcsolatba hozható, mint a veserák, vagy a köszvény.

Forrás: Iflscience