Még mindig nem tudják, férje ölte-e meg a leghíresebb magyar festőnőt

Amrita Sérgil , vagy ahogy még írni szokták, Amrita Sher-Gil Budapesten született 1913-ban. Indiában a 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon, miközben itthon csak kevesen ismerik, még úgy is, hogy mindvégig ragaszkodott magyar gyökereihez, és férje is magyar volt. 

Amrita édesanyja Erdőbaktai Gottesmann Marie-Antoinette magyar volt, majd hozzáment Umrao Sher-Gillhez, egy indiai gazdag arisztokrata család művelt és nagyon intelligens tagjához.

kahlo-sum_2576058b

Armita és testvére, Indira

A szülők Magyarországon telepedtek le, Amrita is itt született, és nyolcéves koráig itt is élt, kiválóan beszélt magyarul, és jól ismerte a kultúrát is.

Amrita apjával

Amrita apjával

A lány tehetsége hamar megmutatkozott, kezdeti rajzain jól látszanak a népmesék és a magyar népdalok hatásai.

A már felnőtt lányok apjukkal

A már felnőtt Amrita apjával

A később Indiába, majd Olaszországba és Párizsba költözött családban Amrita csillaga egyre magasabbra emelkedett, fiatal felnőttként is díjakat nyert mindenütt.

Egy 1930-as önarcképén

Egy 1930-as önarcképén

A lány egyik legnagyobb sikerét 1933-ban Fiatal lányok című képével aratta, amivel bekerült a Párizsi Szalonba, és elnyerte az Aranyérmet, egyedüli ázsiaiként, és a legfitalabb művészként.

Fiatal lányok

Fiatal lányok

Indiában még nagyobb, szinte forradalmi hatással volt a festészetre, főleg azért, mert gyakran örökített meg meztelen nőket, ami akkoriban nemhogy szokatlan volt, de tiszteletlenség is, illetve a kasztrendszer “alantasnak” minősített tagjait, és a gyerekházasságok áldozatait.

1932-ben festette Magyar cigánylány című képét

1932-ben festette Magyar cigánylány című képét

Amrita 1938-ban Magyarországra utazott,  gyerekkori szerelmével, Egan Viktor orvostanhallgatóval találkozott. Hiába volt a fiú az unokatestvére, Amrita hozzáment feleségül még abban az évben. A Kiskunhalason megtelepedő Amrita ekkor festette élete egyik legismertebb művét Vidéki piac címmel.

Vidéki piac (Forrás: www.wikiart.org)

Vidéki piac (Forrás: www.wikiart.org)

A fiatalasszony Bartókkal, Karinthyval járt össze, nagyon művelt volt, imádta Adyt, és a modern magyar regényírókat is.

1932 Szepessy Kláráról festett képe

1932 Szepessy Kláráról festett képe

1939-ben a család Indiába költözött, és éppen Amrita első kiállításának megnyitójára készülődtek, amikor az asszony beteg lett. Olyan súlyosan, hogy hamarosan kómába esett, és 1941 decemberében meg is halt, 28 évesen. Mivel testét indiai szokás szerint elégették és a folyóba szórták, rejtélyes halálának okai máig tisztázatlanok. Egyesek szerint Amrita terhes volt, de férje abortuszt hajtott végre rajta (arra vannak bizonyítékok, hogy ezt többször is megtette korábban)), és emiatt halt meg hashártyagyulladásban, mások abban voltak biztosak, hogy féltékeny férje mérgezte meg. A hivatalos álláspont rosszul kezelt trópusi gyomorfertőzést emlegetett, de Amrita anyja kitartott amellett, hogy a férj volt a gyilkos, mégpedig azért, mert a legendás szerelmi étvágyú, biszexuális Amrita gyakran megcsalta őt, és ezért nem engedett más orvost haldokló felesége mellé.

1935-ben festett Három lány című képe

1935-ben festett Három lány című képe

Amrita hatása Indiára

Elképesztő, hogy egyetlen nő mit ért el abban az országban. Amrita kiharcolta, hogy a lányok is tanulhassanak, alkothassanak, hatására a nőket jobban megbecsülték.

Amrita

Amrita

Festményeit  nemzeti kincsekké nyilvánították, Falusi piac című képe India egyik legdrágábban elkelt festményei között szerepel. 2000-ben a 20. század legjelentősebb 100 indiai személyisége közé választották.

Amrita (Forrás: Pinterest)

Amrita (Forrás: Pinterest)

Új-Delhiben utcát neveztek el róla, életrajzát, levelezését többen is megírták már, festményei pedig Indiában nemzeti védelem alatt állnak, így csak  ritkán jutnak el külföldi aukciókra.

1938-as falusi csendélet képe

1938-as képe

1937 a menyasszony ruhája című képe

1937-ben festett A menyasszony ruhája című képe

Dél-indiaia villagers piacra mennek című képe 1937

A kép 1937-ben készült

ce305bc12c0f74fa2527693ebe9f8542

Egy akt alvó húgáról (Forrás: Pinterest)

e0f2ea53ed2daedbce17a6e323da7211

Amrita a festményeivel

Amrita a festményeivel

Forrás: Wikipedia, Pinterest, Dawn