Egy hónappal a szívroham előtt már üzen a testünk – 4 jel, melyre fontos odafigyelned

A szívroham még mindig vezető halálok, s általában azért alakul ki, mert a koszorúér elzáródott, vagy elégtelen a szív vérellátása. A lényeg az, hogy a testünk akár egy hónappal az infarktus előtt is jelez, s ha időben orvoshoz fordulunk, biztos, hogy jobb eséllyel gyógyulunk meg.

Egy vizsgálatban összesen 567 olyan embert kérdeztek meg, akik átestek szívrohamon. A betegek 56 százalékánál jelentkezett mellkasi fájdalom, 13 százalékuknál fulladásérzés,  4 százalékuknál szédülés, ájulás vagy szívremegés  – egy hónappal a roham előtt.

Ezek  a jelek persze nem predesztinálják egyértelműen a szívrohamot, de egy alapos kivizsgálást mindenképpen megérnek!

Hideg verejtékezés és szédülés

Ha rossz a vérkeringésünk, agyunk vérellátása sem megfelelő, ezért szédülhetünk, el is ájulhatunk, vagy kirázhat a hideg verejték. Fázunk, izzadunk, akár influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek. Megoldás: azonnal orvoshoz!

 Mellkasi nyomás

Az egyik legnyilvánvalóbb jel, amit sokan mégis elbagatellizálnak azzal, hogy keveset pihentek, sok a stressz, vagy rossz oldalukon aludtak. Nyilván vannak emberek, akiknek nyom a szívük, mégsem kapnak a közeljövőben infarktust, de azért jobb nem várni, hanem legalább a háziorvoshoz elmenni a panaszokkal.

Gyengeség, fáradtság

A nem megfelelő vérellátás, a rossz egészségi állapot mind gyengébbé tesz, ez is jele lehet annak, hogy a szervezet segítségért kiált. Ha állandóan álmosak vagyunk, nem tudunk úgy teljesíteni, mint korábban, akkor nyomás orvoshoz!

 Légszomj

Ha a tüdő nem kap elég vért, nem  képes elegendő levegőt befogadni, ami légszomjhoz vezethet. Ez először terhelésre jelentkezik sportolás, vagy megerőltető tevékenység közben, és nagyon komoly figyelmeztető jel!

Forrás: Providr