Elég N-vitaminhoz jut a szervezeted?

Az “N-vitamin” nem egy újabb, tablettában bevehető anyag neve, hanem az angol nature szó rövidítéséből képzett szó. Azért nevezik vitaminnak, mert a természetben töltött idő hiánya is egészségügyi tüneteket okozhat.

A természetben sétálás, mozgás nemcsak agyunkra, de egész szervezetünkre jótékony hatással bír. Fejleszti a memóriát, a figyelmet, és már csak azért is kihívást jelent, mert teljesen másmilyen feladatokkal találkozunk odakint, mint az irodában. Az “N-vitamin” hatására a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) tünetei is csökkennek a gyerekeknél: húsz percnyi erdőzés után jobban tudnak koncentrálni. Felnőtteknél három napnyi túrázás ötven százalékkal növelte a kreativitást. A depresszió tünetei is csökkennek a kinti zöldtől, a vizsgálatokban azok a kocogók, akik nem a városban, hanem a természetben edzettek, kevésbé voltak ingerlékenyek és lehangoltak. Japán kutatási eredmények szerint a zöldben csökken a kortizolszint, a szívfrekvencia, a vércukorszint, és a vérnyomás is.

Hiányzik a testünknek a napsütés, a  kosz, a sár, a fű, a fa, az állatok és a növények

Gretchen Daily, a Stanford Woods Institute környezettudományi professzora és csapata MRI segítségével azt is megvizsgálták, hogy milyen hatással van agyunk aktivitására a természetben tett másfél órás séta. Az eredmények azt mutatták, hogy az agynak az a területe, amelynek szerepe van a depresszió kialakulásában, a természet hatására csökkent aktivitást mutat. A természet pozitív hatásának egy része pszichológiai eredetű, még azok a betegek is gyorsabban gyógyulnak a kórházban, akiknek ablaka egy szép parkra néz. Emellett immunrendszerünk egy sor új anyaggal néz szembe, kosz, sár, fű, állatok, növények, ezek az ingerek mind hiányoznak még régóta természetből jövő testünknek. A kutatók szerint szervezetünk ezeket az idegen anyagokat még akkor megtanulta tolerálni, amikor szó szerint együtt élt velük. Ezért történhet meg az, hogy asztmás, allergiás gyerekek vidéken nem mutatnak tüneteket, illetve a gyerekkorban természetben, farmon, tanyán töltött idő nagyban csökkenti ezen kórképek kialakulását is.

A természet hatása az immunrendszerre

Ha ez még nem lenne elég, egyes fehérvérsejtek, amelyek a vírusok, baktériumok és a rákos sejtek elpusztításán dolgoznak, a kor, a stressz és a rovarirtó szerek miatt kevésbé hatékonyak. Ha kimegyünk a természetbe, akkor viszont megemelkedik a NK-fehérjének hívott sejtek száma, tehát hatékonyabban működik az immunrendszerünk. Egy tokiói orvos kísérletképp idősebb üzletembereket vitt el 3 napra a természetbe, visszatérve pedig az NK-fehérjék szinte negyven százalékos emelkedést mutatott.

Forrás: Wearewildness, StanfordNews, Sciencedirekt, Psychcentral