Ilyen mély lehetett Ötzi hangja

 5300 évvel ezelőtt élt, de a kutatók addig vizsgálták, és kísérleteztek, amíg a valósághoz lehető legközelebbi módon rekonstruálták a jégember hangját.

A pont 25 éve felfedezett, rézkorban élt gleccsermúmia vizsgálata során a tudósok vizsgálták a nyelvcsontot, a szájüreget, a hangszalagokat, azok hosszát, a toldalékcsőét (ez a szervünk szűri és formálja meg a gégefőben létrehozott hangot), s még azt is megnézték, hogy  az Özti által egykor használt magánhangzók pontos hangszíne milyen volt. Mivel csak idáig jutottak, ezért Ötzi “beszédében” csak magánhangzókat hallani, azokat is olaszul.

„Nem állíthatjuk, hogy rekonstruáltuk Ötzi eredeti hangját, mivel számos alapvető információ nem áll rendelkezésünkre” – mondta Rolando Füstös, a bolzanói tartományi kórház fül-orr-gégészeti részlegének vezetője.  Nem tudhatják például a hangszalagok feszültségét és sűrűségét, vagy a hangot nagyban befolyásoló lágy szövetek összetételét sem  – így maradtak a matematikai modellek, hangszoftverek, és a vizsgálatok.

Forrás: Múlt-Kor, Sciencealert