Fél milliméteres, nagyon csúnya, mégis ő a Föld legerősebb élőlénye, aki minket embereket is megmenthet

A parányi medveállatka a legerősebb élőlény ezen a bolygón. Most kiderült, hogy a röntgensugárzás ellen is képes megvédeni magát, ezt a tulajdonságát pedig a kutatók igyekeznek átültetni az emberekbe.

A fél milliméteres, lassan és esetlenül mozgó kis állat alkalmazkodóképességével lepi meg újra és újra a kutatókat.

c0089248-water_bear_sem-spl

Olyan körülmények között is életben maradnak, amikor minden más élőlény már feladta

Bírja a mélyhűtést, az extrém szárazságot, a forró vizet, a másnak halálos dózisú ibolyántúli sugarakat, a légköri nyomás háromszázszorosát, és az űrben is köszöni szépen, jól megvan. Egy kísérlet során tíz napig hagyták fent őket egy űrszondában 270 kilométer magasan, és a hazatérő medveállatkák szervezetében semmilyen elváltozást nem találtak. Emellett a medveállatka  – és csakis ő – egy különleges fehérjét termel, ami megvédi az örökítőanyagát a röntgensugarak káros hatásaitól.

A kutatók azzal próbálkoznak, hogy ezt az embereknek is megszerezzék valahogy.  Nem ezt az egy tulajdonságát irigylik tőle nagyon: amikor nagyon száraz körülmények közé kerül, a medveállatka DNS-e darabokra esik, az állat kiszárad, és egyfajta élőhalott állapotban vár a jobb életkörülményekre és az újra éledésre. Amikor pedig újra vízhez jut, helyre tudja állítani DNS-ét, és károsodás nélkül jön vissza a normális életbe. A kutatók szerint ha ezt a képességet is le tudnánk másolni, akkor az összes tartósító eljárás megváltozik majd.

Forrás: Newscientist