Timelapse videó: Így boncolták fel az 5000 éves Ötzit

Ötzi, az 5300 éves gleccsermúmia vizsgálata nem merült ki csupán a röntgenfelvételekben. Az orvosok fel is boncolták, amiről nemrég hoztak nyilvánosságra egy timelapse videót. Gusztustalan részek nincsenek benne, hiszen Ötzi amúgy is már csak egy barna, kiszáradt múmia, de a vizsgálat nagyon is érdekes.

Lehetséges, hogy amiatt kellett meghalnia mert gazdag volt

A rézkorban élt férfi múmiáját még 1991 szeptemberében fedezték fel az olasz-osztrák határon húzódó Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méter magasságban. A férfi valószínűleg 40 éves kora előtt halt meg, nem tudni pontosan, miért. A test azért ilyen érdekes, mert ez a világ legrégebbi teljes épségben megmaradt emberi holtteste. A boncolás kiderítette, hogy  Ötzi jól belakott még a halála előtt, és valószínűleg üldözték, mert vállába hátulról egy kőhegyű nyílvessző fúródott. Mivel a homloklebenyben is találtak vérzésre utaló jeleket, valószínű, hogy a férfit alaposan fejbe is verték – talán emiatt halt meg. Feltételezik, hogy  Ötzit vagyonos mivolta miatt támadták meg rablók, hiszen rézbaltája és -íja is volt.

Egyébiránt nyilvánvaló volt, hogy nem mosott rendesen fogat minden este, fogínysorvadása volt, no meg több szuvas foga, egyik metszőfoga el is volt törve. Érdekes, hogy megtalálták szervezetében a Lyme-kórt okozó baktérium nyomait, illetve laktózérzékenységre utaló jeleket is.

Forrás: NationalGeographic