A galamb nem is olyan buta – Képes olvasni, azaz megkülönböztetni a betűhalmazt az értelmes szavaktól

Hajlamosak vagyunk lenézni a városokban ezrével található, mindenhová odapiszkító, szemtelen galambokat, pedig nagyon is van eszük.

Új-Zélandi és német tudósok bebizonyították, hogy a galambok képesek megkülönböztetni az egymás mellé véletlenszerűen leírt betűket az értelmes szavaktól. A galambok agya egyszerűen feldolgozza a betűkombinációkat, és összetett “olvasást” produkál. Eddig ugyanilyen eredményeket csak a páviánokkal értek el. A kutatás során a galambokat megtanították arra, hogy csőrükkel koppintsanak a szavakra, amiket a képernyőn látnak, de ha ott nem értelmes szó van, csak négy betű halmaza, akkor azt másképp kellett jelezniük. A madarak szinte hiba nélkül ismerték fel a négybetűs szavakat, és a kutatók azt is kizárták, hogy csupán a gyakorlás során megjegyezték, mikor hova kell koppintani – ugyanis kaptak olyan szavakat is, amiket előtte soha nem láttak.

“A galambot 300 millió évnyi evolúció választja el az embertől, agyfelépítése erősen eltér a mienktől, ezért döbbenetes, hogy ilyen betűfelismerő képességgel rendelkezik” – írta közleményében Onur Güntürkün, a Ruhr Egyetem kutatója.

Forrás: Sciencedaily