Ez a magyar fiatalember matekzseniként ébredt fel a kómából

Hágen Andrást 19 éves korában egy balul sikerült focimeccs után koponyatöréssel szállították kórházba, ahol hetekig feküdt kómában. A fiú a gimnáziumban még hadilábon állt a matekkal, egyszer meg is bukott belőle, mára viszont tudományos lapokban publikál.

András bal halántéklebenye szenvedett károsodást, sérülései miatt fél oldalára lebénult, nem tudott beszélni, de aztán ébredése után lassan, de biztosan minden képességét visszaszerezte. Sőt, szert tett egy újra is.

“Észrevettem, hogy olyan dolgokat értek meg, amiket ad­dig nem. Matematikából sosem voltam jó, buktam is belőle, fizikából is épphogy megvolt a kettes. A balesetem után viszont a legbonyolultabb valószínűségszámítási és játékelméleti feladatokat is megértettem. Több publikációm megjelent” – meséli András a Bors-nak, aki ma már 33 éves, és felépülése óta tanárként dolgozik a szederkényi iskolában.

Mi a magyarázat?

Létezik egy Savant-szindrómának nevezett jelenség, amelynek az a lényege, hogy az adott ember bizonyos területeken nagyon kiemelkedő teljesítményt nyújt. Általában veleszületett képesség ez, nagyon ritka, 15-20 dokumentált eset bizonyítja csak azt, hogy a szindróma szerzett is lehet egy, az agy bal oldalát ért trauma után. András matematikai zsenijére is volt már példa korábban, még 1979-ben találta el egy baseball-labda a tízéves Orlando Serrell fejének bal oldalát. A férfi felépült sérüléseiből, s miután a súlyos fejfájásrohamok is véget értek, Serrell elképesztő matematikai számításokra volt képes. Ugyanígy járt a korábban bútorasztalosként dolgozó Jason Padgett is, aki  egy utcai támadás miatt kapott súlyos agyrázkódást – később meg vizualizálni tudta a matematikai összefüggéseket, és ő az első matematikai szinesztéziával rendelkező,  szerzett savant szindrómával diagnosztizált ember.

Forrás: Bors

Címlapkép: www.hagenandras.5mp.eu