Így szerezz barátokat a tudomány segítségével – 6 módszer, ami már sokaknak bevált

Ha vannak, akkor nagyon jó nekünk, de ha nincsenek, akkor valahogy barátokat kell szereznünk.

Mivel ez nem is olyan egyszerű, megfogalmaztak olyan tudományosan is elismert módszereket, amiket segítségül hívhatunk. Persze egyetlen barátságot sem lehet erőszakkal megszerezni, de próbálkozni lehet.

1. Másolás

1999-ben a New York-i egyetemen elvégzett viselkedéskutatás eredményeképp rájöttek, hogy az emberek jobban kedvelik azokat, akik hasonlóan viselkednek hozzájuk. Persze attól nem lesz valaki a barátunk, hogy majomként utánozzuk a mozdulatait, és akkor nevetünk, amikor ő, inkább csak egy pszichológiai elvről van szó: aki hasonlít hozzánk, azt jobban kedveljük.

extra_large-1470921174-cover-image

2. Együtt töltött idő

Egy, még az ötvenes években elvégzett tudományos kutatás során kiderült, hogy könnyebben kötünk barátságot olyanokkal, akiket ismerünk, vagy ismerni vélünk. Elég egy passzív: “ezt az embert mindent nap látom”  – kapcsolat is ahhoz, hogy “ismerősnek” érezzük a másikat, és ilyenkor könnyebben nyitunk felé.

3. Dicséret

Érdekes pszichológiai tény, hogy ha mások jelenlétében embereket dicsérünk, akkor a hallgatóság elkezdi az általunk mesélt jó tulajdonságokat nekünk tulajdonítani. Ugyanennek az ellenkezője is igaz: ha folyamatosan csak szidunk másokat, negatív jelzőink visszahullanak ránk.

4. Jókedv

A Hawaii és és Ohiói Egyetem közös kutatása során született az eredmény: tudat alatt átvesszük mások érzelmi állapotát. Ha azt szeretnénk, hogy a körülöttünk lévők jól érezzék magunkat, kezdjük magunkkal a sort!

5. Barátság és hozzáértés

Susan Fiske szociálpszichológus modellje szerint az embereket az alapján ítéljük meg, mennyire barátságosak, kedvesek, melegek, és mennyire értenek valamihez. Az első ahhoz kell, hogy bizalmat gerjesszünk, a tudás pedig tiszteletet vív ki. Állásinterjúkon, üzleti tárgyalásokon is ajánlják, hogy először legyünk kedvesek, aztán mutassuk meg kompetenciáinkat.

6. Ne féljünk a hibáinktól

Szerethetővé, könnyebben megközelíthetőbbé tesznek minket. Az, hogy nem vagyunk tökéletesek, szimpatikussá tesz mások szemében – de csak akkor, ha előzőleg meggyőződtek arról, hogy nem vagyunk totál hülyék.

Forrás: Iflscience