A falu, ahol a gyerekek csak 12 évesen lesznek fiúk

Egy dominikai faluban, Salinasban gyakran előfordul, hogy csak a 12 éves gyerekről derül ki, hogy egyáltalán fiú: ekkor növeszt heréket, péniszt, és kezd el fiúsan viselkedni. Egészen addig a korig meglepően sok gyerek lánynak néz ki.

A Guevedoce elnevezésű jelenség hátterében hormonzavar áll

A terhes anyák méhében nem termelődik az úgynevezett dihidrotesztoszteron, ezért a születések 2 százalékában a kisfiúk is vaginaszerű képződménnyel születnek meg. Így aztán előfordul, hogy a 12 évesen kifejlődő fiúnak lányneve van, mert szülei annak hitték a kezdetektől.

Ez aztán komoly identitászavarokat okozhat

Ugyanis a legtöbb lányos fiú belül igenis fiúnak érzi magát, de lányruhában kénytelen iskolába járni. Amikor a pubertás elkezdődik, akkor kapnak aztán egy olyan tesztoszteronhullámot, ami igazán fiússá teszi őket, heréik leszállnak, péniszük nő, megizmosodnak, s csak prosztatájuk kisebb az átlagosnál.

A nevét sok fiú már nem változtatja meg, ezért a faluban összeakadhatunk teljesen érett, nemzőképes férfiakkal, akik a Catherine névre hallgatnak.

dominikaigyerekek

Catherine és unokatestvére, Carla (Fotó: BBC/Jon Sayers)

Az egész jelenség elméletileg nagyon ritka, Salinasban azért ilyen gyakori, mert sokan egymás között, akár rokonokkal is házasodnak.

Forrás: Iflscience