Ez a 22 éves lány az amerikai televíziózás történetének első fejkendős hírolvasója

22 éves, líbiai származású Noor Tagouri újságíró az első olyan nő a történelemben, aki fejkendőben olvas híreket egy amerikai televízióban és ő volt az első, aki hidzsábot viselve pózol a Playboy címlapján.

A Playboy egy ideje nem mutat már meztelen nőket, ezért  a fekete bőrkabátot, farmert, sportcipőt és fejkendőt viselő lány is beleillett a profilba.

Screenshot from 2016-09-29 10:45:41

Fotó: instagram.com/ntagouri

Noor azért került be az októberi számba, mert a különkiadásban olyan embereket mutatnak be, akik bármit megtennének azért, hogy azzal foglalkozhassanak, amit szeretnek.

38DDF32700000578-3811001-image-a-52_1475037440141

Fotó: instagram.com/ntagouri

A lány lelkes aktivista, sokat küzdött és küzd azért, hogy elfogadják, úgy, ahogy van.

ntagouri3

Fotó: instagram.com/ntagouri

2012-ben hallatott magáról először, amikor megosztott egy, az ABC 7 stúdiójában készült fényképet, amihez ezt írta:

“Az amerikai televíziózás történetének első fejkendős hírolvasója”

ntagouri4

Fotó: instagram.com/ntagouri

Azóta több videófelvételen is látható, ahogy azért kampányol, hogy senki se adja fel az álmait.

ntagouri12

Fotó: instagram.com/ntagouri

A lány a Playboy címlap miatt nagyon sok kritikát kap, muszlimoktól is, akik úgy gondolják, hogy a nők tárgyiasításért évtizedekig sokat tevő magazinban való szereplés nem éppen azt sugallja, hogy egy fejkendős nő tiszteletet érdemel.

ntagouri8

Fotó: instagram.com/ntagouri

Noor azonban magasról tesz a kritikákra, míg a baráti körét, vagy azok az embereket, akik fontosak neki, szívesen meghallgatja, de nem foglalkozik azokkal, akiket kiborít, hogy mit visel, vagy mit mond.

38DDB21400000578-3811001-image-a-54_1475037497560

Fotó: instagram.com/ntagouri

Noor első generációs líbiai-ameriai, aki Marylandban nőtt fel. Sokáig szégyellte, takargatta, hogy muszlim, amikor megkérdezték tőle az iskolában, anyukája miért takarja el a fejét kendővel, azt mondta, nem tudja, ő maga sem hordta a ruhadarabot.

ntagouri1

Fotó: instagram.com/ntagouri

Mindenáron be akart illeszkedni a nem muszlim vallásúak közé. Most azonban azt tarja forradalomnak, hogy az igazi önmagát mutatja meg, fejezi ki.

ntagouri6

Fotó: instagram.com/ntagouri

15 éves volt, amikor elköltöztek a kis faluból, ahol éltek, és a lány identitásválságba került. Ekkor kezdte hordani a hidzsábot. Noor egyébként elképesztően intelligens és képzett újságíró, egyetemi végzettséggel.

ntagouri7

Fotó: instagram.com/ntagouri

Muszlim-arab-amerikai újságíróként dolgozik, és amellett, hogy el szeretné érni, hogy a muszlimokat ne vegyék egy kalap alá a terroristákkal, arról is beszél, hogy a fejkendője nem annak a jele, hogy alázatos, hogy elnyomott, hanem épp abban segíti, hogy demisztifikálja a ruhadarabot hogy elérje, ne legyen többé egy stigma, ami a muszlim nőket jellemzi.

Screenshot from 2016-09-29 10:46:40

Hogy megmutassa a médiában is, milyen sokféle vallású nép él az országban, és olyan újságíró, hírolvasó is legyen a tévében, aki érti azt a kultúrát, amivel kapcsolatos híreket, történeteket felolvas vagy megoszt.

Forrás: Dailymail | Instagram