Egy kísérlet, ami nagyon bevált – Íme a munkahely, ahol napi 5 órát dolgoznak, mégis rendkívül sikeres

Régóta beszélnek arról, hogy a heti öt napos, napi nyolc órás munkaidőnél sokkal hatékonyabb verziók is vannak, csak a legtöbb cégnél félnek ezeket kipróbálni. Egy San Diegó-i cég azonban nem félős, napi 5 órában foglalkoztatja dolgozóit, és hatalmas sikereket ér el.

A szörfdeszkákat gyártó cégnél reggel nyolcra bemennek a munkások, és a kései ebédet már otthon eszik meg. Utána azt csinálnak, amit akarnak. Ennek ellenére a cég rendkívül termelékeny, tavaly pedig a leggyorsabban növekvő San Diegó-i cégnek választották.

Az 5 órában dolgozók nem kapnak kisebb bért, mintha 8 órában dolgoznának

Tehát nem részmunkaidőről van szó, egyszerűen ha hatékonyan végzik a munkájukat, öt óra alatt elvégzik azt, amit mások 8 óra alatt. Összesen kilenc ember dolgozik a cégnél, mégis tavaly kilencmillió bevételt könyvelhettek el.

A cég vezetője, Stephan Aarstol szerint az ötórás munkarenddel ugyanolyan jól fenntartható a termelékenységi szint, mint a nyolc vagy kilenc órával, de senki sem hiszi el, hogy ez működhet, ezért nem is próbálják ki. Pedig azok az alkalmazottak, akik boldogabbak, elégedettebbek, és kevésbé stresszesek, valóban hatékonyabban, nagyobb kedvvel dolgoznak, így hamarabb is végeznek, mint azok, akik pontosan tudják, hogy minimum 8-9 órára be lesznek zárva az irodába, ha tetszik, ha nem.

A Pareto-elv szerint a termelés nyolcvan százaléka amúgy is az erőfeszítések húsz százalékából tevődik össze, s egyszerűen ezt a húsz százalékot kevesebb idő alatt is el lehet végezni – no persze csak akkor lehetséges, ha a megfelelő technikai háttér is rendelkezésre áll, és minden folyamatot optimalizáltak. A cégnél ösztönzően hat az is, hogy nem órabérben fizetnek, hanem teljesítmény alapján – Aarstol például a profit öt százalékát adja oda a legjobb teljesítményt végző munkásoknak, ez pedig rendkívül lelkesíti a munkatársakat.

Forrás: HVG, Businessinsider