Tudtad? A madaraknak is van KRESZ szabályzatuk

Elgondolkodtál már azon, a madarak vajon hogyhogy nem ütköznek össze egymással a levegőben? Hát úgy, hogy saját szabályaik vannak, amik annyira nagyszerűek, hogy az emberi repülésbiztonság tökéletesítésében is segíthetnek.

Mandyam Srinivasan, a queenslandi Brain Institute kutatója és munkatársai meg vannak róla győződve, hogy az emberek nagyon sokat tanulhatnak a madarak repüléséből, és a tanulmányozásnak a repülőgépek ütközésgátló automata rendszerének fejlesztésében is szerepe lehet.

“A madarak evolúciós fejlődésük során a repüléshez olyan alapszabályokat és stratégiákat alakítottak ki, amelyekkel csökkentik az összeütközés kockázatát. Eddig azonban egy tanulmány sem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy mi történik, ha két madár egymással szemben repül” – mondta Srinivasan.

A kutató a kísérlet során törpepapagájokat reptetett egymással szemben egy alagút két végéből, tízesével. Miközben azok repültek, mozgásukat filmre vették, és aztán tanulmányozták. Kiderült, hogy a madarak mindig jobbra tartanak, néha pedig a repülési magasságukat is megváltoztatják.

“Megfigyeltük, hogy a madarak nagyon ritkán repülnek ugyanabban a magasságban. Ebből következik a kérdés, hogy vajon az egyes egyedek előnyben részesítenek-e bizonyos magasságokat. Lehetséges, hogy a csoporthierarchiában betöltött pozíciójuk határozza meg repülési magasságukat, ez azonban még további kutatást igényel” – mondta Srinivasan.

Forrás: MTI, NG