A kétségbeesett fiú a szüleitől lopott pénzt, mert halálosan fenyegették egy magyar iskolában

Egy gyöngyösi általános iskolában történt meg, hogy egy fiút diáktársai egyszerűen megzsaroltak: vagy fizet nekik, vagy nagyon megverik. Az ügy akkor pattant ki, amikor a kétségbeesett fiú szüleitől lopott, hogy zsarolóit kifizesse.

Ahogy arról az ügyészég is beszámolt, a két támadó a délelőtti tanítási szünetben kapta el a fiút, akit aztán a mosdóban megrugdostak, és megfenyegették, hogy ha nem fizet nekik 5000 forintot, meg fogják verni. Azonban, ahogy az már ilyenkor lenni szokott, az áldozat hiába adta nekik oda az összes zsebpénzét, a két fiú még többet követelt. Amikor a diák már nem tudott többet fizetni, megverték, és azzal fenyegették, hogy “meghal”, ha nem ad nekik továbbra is pénzt. Ekkor félelmében a tizenéves fiú a szüleitől kényszerült lopni.

A zsaroló fiúk bántalmazását az iskola egyik tanára is észrevette: épp az italautomatánál kapták el a fiút, s miközben a fejét a gépnek nyomták, karjait hátracsavarták – amíg a tanár közbe nem lépett. Ezután pár nappal a megfélemlített fiú mindent bevallott sírva a szüleinek, többek között azt is, hogy tőlük lopott a zsarolók kifizetésére.

A szülők a rendőrséghez fordultak, nyomozás indult, és az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség az egyik, 14. életévét már  betöltött  elkövetőt folytatólagosan megvalósított, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével vádolja, és vagyonelkobzással, illetve próbaidőre felfüggesztett, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztéssel sújthatja.

Finn program az erőszak ellen

Még idén bevezetik a finnek iskolai erőszak elleni módszerét három magyar iskolában. A KiVa nevű, a finn egyetemen kidolgozott program célja a bántalmazás megelőzése és az esetek kezelése, megtanítja a gyerekeket arra, hogyan utasítsák el  a zaklatást, és hogyan segítsenek, ha egy társukat találják hasonló helyzetben. A program a finnek körében olyan sikeres, hogy az állami általános iskolák 90 százalékában alkalmazzák, és Hollandiában, Észtországban, Olaszországban és Walesben is átvették. Magyarországon a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a kispesti Hungária Kollégium és Általános Iskola és a Kelenvölgyi Általános Iskola tanárai ismerkednek a programmal külön tréningen.

Forrás: Index