Edgar Allan Poe rejtélyes halála máig lázban tartja az irodalomkutatókat

Poe úgy halt meg, ahogy írt: sötéten és rejtélyesen. 1849. október 7-én az amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus, a detektívregény feltalálója Baltimore-ban hunyt el, csak azt nem tudja senki, miért.

Poe kezdetben irodalmi újságok és folyóiratok munkatársa volt, mígnem aztán 1845-ben A holló című versével egy csapásra ismertté vált. Tíz évvel a nagy áttörés előtt még feleségül vette unokatestvérét, aki akkor csak 13 éves volt. Az asszony, lánynevén Virginia Eliza Clemmet 1847-ben tuberkulózisban vesztette életét, férje csak két évet élt özvegyként.

1*a1BNFno1b7YyjCnYgwKK9Q

Hogy aztán Poe miben halt meg? Idült alkoholizmusra, agyrázkódásra, kolerára, kábítószerekre, szívrohamra, veszettségre, tuberkulózisra, és öngyilkosságra is gyanakodtak. Annyit biztosan tudunk, hogy Poe állandó anyagi gondokkal küszködött, mert csak az írásból akart megélni. masszívan inni akkor kezdett, amikor felesége haldoklott. A halála után elharapózó pletykák közül hamisnak bizonyult, hogy az író drogozott volna. Október harmadikán, a választás napján egy szavazófülke mellett, az utcán találtak rá valaki más ruhájában, ekkor már félrebeszélt, de hogy mitől, azt nem tudni. A kimerültnek tűnő Poe-t a Washington College Hospitalba vitték, ahol október 7-én, vasárnap, hajnali 5 órakor halt meg, de a négy nap alatt nem tudta elmondani, mi történt vele. Az utolsó éjszakán azt kiáltozta, hogy Reynolds, de nem tudták kideríteni, az ki lehetett. A rejtély megoldását nehezíti, hogy Poe minden kórházi irata, adata eltűnt a halotti bizonyítvánnyal együtt.

Az egyik legnépszerűbb feltevés szerint Pot agyonszavaztatták. Akkoriban ugyanis szokás volt, hogy a különböző bérencek idegeneket kaptak el az utcán, leitatták őket, majd különböző személyazonosságokkal szavaztatták őket. Gyakran cseréltek rajtuk ruhát is, hogy ne bukjanak le.

Forrás: Omgfacts