Mutatunk egy halat, amelyik éjjel énekel

Ragyáshalak: így hívják szegényeket, pedig romantikusak, és a bálnák, delfinek mellett a vizek legnagyobb énekesei: az ívás ideje alatt a hímek szinte túlvilági hangon énekelnek a nekik tetsző nőstényeknek.

A barna színű, 20-40 centi hosszú ragyáshalak a Csendes-óceán part menti vizeiben Alaszkától a Kaliforniai-félszigetig élnek, és a tudósoknak sok fejtörést okoztak azzal, hogy csakis éjjel énekelnek.

A hímek egy különleges, ködkürthöz hasonlóan működő, gázzal teli hólyag rezegtetésével adnak ki hangot. Az egész hangadást befolyásolja a fény, a halak belső órája, amit a melatonin hormon termelődése szabályoz.

ragyashal-2

Ragyáshal (Kép forrása: Wikipedia)

Ívás idején a hímek fészket raknak a sekély vízben a kövek között, aztán éjszaka nekiállnak rezegtetni, akár két órán át, sőt, igen gyakran a többi hímmel kórusban.

Amikor a kutatók állandó sötétségben tartották a hímeket, azok folyamatosan búgtak, viszont ha mindig fényt kaptak, hangjuk tompább, fojtottabb lett – amikor pedig fényben voltak, de melatonint kaptak, akkor csak időszakosan búgtak.

Ez azért is érdekes, mert a melatonin az embereket és az állatokat éppen hogy éjszakai pihenésre hangolja, és nem szerelmi dalra. Szegény halak így aztán sokakban félelmet keltettek, amikor éjszaka kísérteties hangokat adtak ki magukból.

Forrás: Livescience